Meer winst met gouden handen

Een eigen huis kan bij verkoop veel geld opleveren. Die opbrengst kunt u fors aandikken, wanneer u uw eigen woning uitgekiend renoveert.

1

De meeste winst geeft een renovatie wanneer u uw woning op het niveau brengt van de betere huizen in de buurt. Maak uw huis niet mooier, en sleutel ook nooit te veel aan onderkomens in een matige buurt. Slechts weinig miljonairs willen er wonen, zelfs niet als uw badkamer gouden kranen heeft.

2

Bespaar nooit op materiaalkosten door te kiezen voor oudere modellen sanitair of mindere kwaliteit. Rondbellen voor minimumprijzen loont wel. Renovatiebesparingen moet u daarnaast zoeken in zelf aanpakken, want ingehuurde arbeid beloopt snel tweederde van de kosten. Artikelen en televisieprogramma's over renoveren en klussen, kunnen uw deskundigheid vergroten. Klussen die binnen veler bereik liggen zijn: schoonmaken, schilderen, slopen, behangen, vloertjes leggen, nieuwe deurknoppen en lichtpunten aanbrengen, spiegels ophangen en een tuin aanleggen. Huurt u iemand in, vraag dan minimaal twee offertes.

3

Kopers vallen als bakstenen voor gloednieuwe, supermodern geoutilleerde keukens met veel daglicht en gladde brandschone oppervlakken, waardoor de keuken fris en onderhoudsvrij aandoet. Vermijd bij renovatie modekleuren. Kies liever wit. Dat blijft eigentijds en toont hygiënisch. Renovatie wil niet altijd zeggen dat u alles moet vervangen. Nieuwe deurtjes en frontjes kunnen een keuken totaal veranderen. Soms biedt schilderen al uitkomst. Voor de installatie van nieuwe keukens geldt doorgaans: hoe meer kastruimte hoe beter.

4

Denk bij badkamerrenovatie aan eigentijdse koperswensen zoals: twee wastafels, een aparte douche naast het bad, eventueel met twee douchekoppen (voor samen douchen), kastruimte, spiegels, een medicijnkastje, veiligheidsvoorzieningen, een bubbelbad, een telefoon en veel daglicht. Ook een tweede badkamer wekt kooplust op. De hoofdregel bij badkamerrenovatie is: kijk eerst wat u kunt behouden. Een kleine badkamer maakt u optisch groter met spiegels, liefst een hele muur. Koop verder een nieuwe toiletzitting en schilder de boel fris op. Net als in uw keuken moeten alle materialen nieuw en brandschoon zijn. Wit is geen gekke keuze.

5

Kopers willen veel bergruimte. Doe dus iets met de loze ruimte onder uw trap of in uw hal; plaats een bed op een platform met laden erin; bouw een raamzitplaats met opslagruimte eronder; of installeer een wandkast langs een hele slaapkamerwand. In dat laatste geval kunnen spiegelde deuren de opgebruikte ruimte optisch meer dan vergoeden. Werk alle opslagruimtes luxe af.

6

Maak de voorzijde van uw huis zo uitnodigend dat potentiële kopers het al willen hebben voordat ze één voet over de drempel hebben gezet. Zorg voor gewassen houtwerk en ruiten, glimmend gepoetste deurknoppen en een goed werkende deurbel. Een fleurige pot bloemen, een schoon aangeveegde straat, een piekfijn gazon en een glimmend gepoetste auto voor de deur (desnoods geleend) kunnen een luxe sfeer versterken en de kooplust verhogen. Ruim desnoods de rommel van de buren op. Lak indien nodig de voordeur of laat de kozijnen aan de voorzijde in de juiste stijl vervangen. Uw beloning wacht.

7

Ook sfeerverhogende maatregelen verhogen kooplust: zorg op een kijkdag dat uw huis brandschoon en opgeruimd is, steek 's winters de eventuele haard aan, zorg voor een vaas vers geurende bloemen, zet zachte achtergrondmuziek op en regel een glas wijn of fris voor de bezoekers. Kassa.

[Bron: `Renovating your home for maximum profit' van D. Lieberman en P. Hoffman, Prima Publishing, ISBN 1-55958-505-6]

    • Erica Verdegaal