Libanon verleent lid Rode Leger asiel

Libanon heeft gisteren een lid van het Japanse Rode Leger, Kozo Okamoto, die in 1972 deelnam aan de aanslag op de Israelische luchthaven Lod waarbij 24 doden vielen, politiek asiel gegeven.

Het Libanese ministerie van Binnenlandse Zaken meldde hiertoe te zijn overgegaan omdat hij had deelgenomen aan guerrillaoperaties tegen Israel en vervolgens in Israelische gevangenissen was gefolterd. De aanslag, waarbij in meerderheid rooms-katholieke pelgrims werden gedood, bracht overigens schade toe aan de Palestijnse zaak, die een terroristisch aspect kreeg.

Okamoto's vier metgezellen werden naar Jordanië uitgezet – tot verrassing van Amman, dat liet weten niet te zijn ingelicht over hun komst. Waar ze nu zijn, is onbekend. Hun advocaat zei optimistisch te zijn dat Jordanië hen niet aan Japan zal uitleveren. ,,Het is een Arabisch land, net zoals wij, en het zal hen goed behandelen'', zei hij. Volgens sommige bronnen zijn de vier gisteren al op een vliegtuig naar Japan gezet, anderen spreken dat tegen. Alle vijf hadden in Libanon een gevangenisstraf van drie jaar uitgezeten op beschuldiging van het vervalsen van paspoorten en visa.

Okamoto werd in 1985 door Israel vrijgelaten in het kader van een gevangenenuitwisseling met een Palestijnse groep. Beiroet wees eerder deze maand een Japans uitleveringsverzoek van de hand. De vijf Japanners genieten aanzienlijke steun in Libanon, waar ze worden gezien als voorvechters van de strijd tegen Israel, dat een deel van Zuid-Libanon bezet. Japanse diplomaten brengen daar tegenin dat de de vijf min of meer als huurlingen optraden, die in het Midden-Oosten alleen geld wilden verdienen om hun terreur tegen de Japanse staat voort te zetten. Dat argument maakt weinig indruk. (Reuters)