Landbouw koopt varkensboeren uit

Het ministerie van Landbouw koopt varkensboeren die willen stoppen voor 270,10 gulden per varken uit. Ook kippen- en rundveehouders kunnen zich aanmelden voor de opkoopregeling, die van woensdag tot 20 april wordt opengesteld. Met de regeling wil de overheid de veestapel en dus ook het mestprobleem verkleinen. De opkoopprijzen zijn gekoppeld aan de hoeveelheid mest (met als belangrijkste bestanddeel fosfaat) die elke diersoort produceert. De opkoopprijs is 36,50 per kilo fosfaat.

De boerenorganisatie LTO-Nederland reageert positief. ,,Het totaalpakket vergoedingen is redelijk, al is de sloopvergoeding aan de lage kant'', aldus een woordvoerder. De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) is aanzienlijk minder enthousiast. ,,Wij zijn niet tevreden'', stelt voorzitter W. van den Brink. Hij komt maandag met een uitgebreidere reactie. (ANP)