Klacht bij EU om Malpensa

Twaalf Europese luchtvaartmaatschappijen hebben bij de Europese Commissie een klacht ingediend tegen het besluit van de Italiaanse minister van Transport Bersani om vanaf 20 april een aanzienlijk aantal vluchten over te plaatsen van het gemakkelijk bereikbare Milanese vliegveld Linate naar de nieuwe luchthaven Malpensa. De protesterende luchtvaartmaatschapijen, die liever op Linate blijven vliegen, voelen zich door de nieuwe maatregel gediscrimineerd en menen dat de nieuwe maatregelen de Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia bevoordelen.

In oktober 1997 gaf het Italiaanse kabinet gehoor aan de wens van Alitalia en KLM om alle vluchten op Milaan, met uitzondering van de verbinding Rome-Milaan, te verplaatsen van Linate naar Malpensa. Daar leidde tot zoveel protest van concurrerende luchtvaartmaatschappijen dat Bersani het besluit inmiddels grotendeels heeft `uitgekleed'. Besloten is tot een compromis waarbij Linate zes à zeven miljoen passagiers blijft houden. Dat betekent dat intercontinentale vluchten die vanaf Malpensa vertrekken en waar KLM en Alitalia met hun alliantie zwaar op hebben ingezet minder goed `gevoed' zullen worden.

Niettemin vindt een aantal Europese luchtvaartmaatschappijen dat het besluit van Bersani niet ver genoeg gaat. Zij hebben inmiddels in Brussel geprotesteerd tegen de plannen rond Malpensa en eisen een onderzoek van de Commissie naar concurrentievervalsing. KLM en Alitalia verdenken belangrijke concurrenten als British Airways, Lufthansa en Air France ervan dat zij via dit protest hun alliantie willen dwarsbomen.