Ik kan een tent kopen

Sommige dingen koop je maar een of twee keer in je leven. Anders dan bij auto's, vaatdoekjes of computers kom je er niet zelf geleidelijk aan achter wat je het best bevalt. Je moet het doen met advies van vrienden of je laat je leiden door kleurenfolders en verkooppraatjes in de winkel.

De aanschaf van een tent is meestal een aanschaf voor het leven. Met die aanschaf ligt de kampeerstijl grotendeels vast. Wie een tent van vijf kilo koopt, kan nog net op fietsvakantie, maar kan de rugzak wel vergeten, terwijl bungalowtenten onlosmakelijk zijn verbonden met auto's of vaste standplaatsen.

Op vaste standplaatsen heeft de tent het meest te lijden van de zon. Kies dus een tent van zo zwaar mogelijk doek. Vaak komt de zon slechts van één kant. Kies een model dat volgend seizoen omgedraaid opgezet kan worden. Kies ook een model met zo min mogelijk `ramen' van doorzichtig plastic. Van ramen heb je meer last (inkijk) dan gemak. Licht blijft het toch wel in de tent en het doorzichtig plastic wordt na een paar seizoenen breekbaar.

Autokampeerders die van plan zijn te trekken, doen er goed aan hun nieuwe tent te beoordelen op opzetbaarheid. De volgende camping ligt vaak verder dan je denkt. Het zijn ijzeren huwelijken waarin manlief zonder wanklank in het donker, slechts bijgeschenen door de zaklantaarn van zijn echtgenote, het stokkenpakket van zijn bungalowtent tot driemaal toe op lengte sorteert. Verder steekt het niet zo nauw met bungalowtenten. De maat wordt meestal bepaald door de kofferbak.

Wie zich voor een bungalowtent schaamt, maar wel een vaste standplaats wil, moet een De Waard-tent kopen of een van Mentora Bever. Dat zijn zware, trouwhartige tenten die meer dan een generatie meegaan. Tijdens een storm op de Wadden zijn het meestal de enige grote tenten die blijven staan. Terwijl de prijs van een bungalowtent eindigt bij duizend gulden, kun je voor dit bedrag bij deze tenten net de aanbetaling doen. Koop zulke tenten daarom tweedehands.

De aanschaf van een kleine tent is veel moeilijker. Je kunt al een tweepersoons tent kopen voor ƒ100,- bij een willekeurig warenhuis. Maar in de outdoor-winkel staat een even grote tent voor ƒ1500,- opgesteld. Dat zit hem in het gewicht, de materialen en de afwerking. Hoe lichter, hoe duurder. Wie met een rugzak de bergen ingaat, zal ieder onsje minder kunnen waarderen. Maar met de fiets of een kano doen de laatste grammetjes er niet zo toe.

Tot voor kort gold de strijdvraag: een boogtent of een tent met stokken? Maar het is een achterhoedegevecht. Stokkententen, hoewel in principe iets lichter, worden geleidelijk van de markt gedrongen. Wie hecht aan de traditie van de stokkentent moet beseffen dat een eenstokstent, hoe oogstrelend en elegant ook, moeilijk valt op te zetten. De ene lange stok is bovendien breukgevoelig. Wie niet dagelijks hoeft op te breken, kan het best een katoenen buitendak nemen. Katoen `staat' mooier en is minder benauwd. Voor survivaltochten is een lage tweestokstent met twee luifels en twee ingangen onovertroffen.

Boogtenten heb je in twee soorten: de koepeltent met gekruiste stokken en de tunneltent die hierbij is afgebeeld. Beide geven veel ruimte voor eenzelfde grondoppervlak. Doordat de stokken een groot deel van het buitendak ondersteunen, zijn ze redelijk windvast. Ook is het handig dat je boogtenten bijna zonder haringen kunt opzetten en zelfs verplaatsen. Nadelen hebben ze ook: bij warm weer zijn ze erg benauwd en bij koud weer is er veel condens. Let daarom op voldoende ventilatiemogelijkheden en muskietengaas.

Koepeltenten hebben, in tegenstelling tot tunneltenten, nog het nadeel dat er niet vanzelf een behoorlijke luifel aan zit. Het wegleggen van de natte bagage (rugzakken!) is daarom lastig. Verder moet een goede tent bij regen van binnenuit af te breken zijn.

Koop bij een dure boogtent altijd wat extra stokdeeltjes – tegen de tijd dat de stokken breken zijn ze vast nergens meer te krijgen. Dikke waterdichte grondzeilen zijn achterhaald. Het grondzeil mag zo dun als doek zijn. Koop wel een goede, passende tentluier.

Tenslotte: controleer de tent na aanschaf goed op naai- of vormfouten. Per exemplaar zijn er soms grote verschillen. Dure merktenten zullen fouten herstellen. Goedkope tenten worden meestal probleemloos omgeruild.