`Ik heb een fantastisch gevoel'

Chérie Rabbelier, oud-assistent van Peper, diende een paar jaar geleden een klacht in tegen `haar' burgemeester. `Hij had niet zo hoog van de toren moeten blazen.'

Voormalig werknemer van het Rotterdamse stadhuis Chérie Rabbelier voelt zich gerehabiliteerd. ,,Gisteren was mijn dag'', zegt ze opgetogen. De affaire-Peper heeft haar lang achtervolgd, maar over het resultaat van haar inspanningen heeft ze ,,een fantastisch gevoel''.

In juni 1996 belandde Rabbelier als assistent van het kabinet van de toenmalige burgemeester Peper op het stadhuis. Zij werkte onder meer mee aan de opening van de Erasmusbrug en organiseerde reizen van de burgemeester naar het buitenland.

Rabbelier: ,,Ik was afkomstig uit het bedrijfsleven, waar ik gewend was om heel open met declaraties en kosten om te gaan.'' Op het stadhuis was de cultuur anders, ondervond ze. ,,Een verschrikkelijk wereldje. Ik reserveerde een boot voor de burgemeester naar Cuba. Hij zou op werkbezoek gaan, dacht ik. Op het kabinet werd echter opgemerkt dat Neelie Kroes zo van vaartochtjes hield. Het bleek een gewone vakantie te zijn.''

Rabbelier was ontstemd en diende op 28 september 1996 een aanklacht tegen Peper in bij het Bureau Integer Handelen. Haar aanklacht werd afgewezen en op het stadhuis had ze zich inmiddels onmogelijk gemaakt. ,,Mij werd verteld dat Peper juist heel hard had gewerkt op zijn dienstreis'', aldus Rabbelier.

Ze vertrok na haar afgewezen aanklacht van het stadhuis. ,,Toen het Algemeen Dagblad onthulde dat de boot naar Cuba precies op de 55ste verjaardag van Neelie Kroes vertrok, wist ik genoeg. Zie je wel, dacht ik, ik ben niet gek.''

De periode vanaf de herfst van vorig jaar, toen het declaratiegedrag van het college van B en W in de belangstelling kwam te staan, heeft Rabbelier als `verschrikkelijk' ervaren. ,,Ik heb bewust niet anoniem beschuldigingen geuit, maar ik heb niet voorzien dat dit zulke gevolgen zou hebben.''

De onophoudelijke berichtgeving in de media over Peper, vindt ze `volkomen terecht'. ,,Peper is een zeer intelligente man, maar heeft een sociaal vermogen van min tien. Hij had meer openheid van zaken moeten geven in plaats van hoog van de toren te blazen. Ten onrechte heeft hij de journalistiek van een hetze tegen hem beschuldigd. Hij wist dat er al jaren verhalen gingen en reageerde toch agressief'', aldus Rabbelier, die naar eigen zeggen veel positieve reacties krijgt van Rotterdammers. Van haar ex-collega's heeft ze nog niets gehoord.

Ten onrechte ging volgens haar de maatschappelijke discussie steeds meer over de rol van de media. ,,Peper verborg zich achter zijn bonnetjes. Logisch dat journalisten daarin zijn gaan spitten en achter grote en kleine misstappen zijn gekomen. Door de nadruk op kleinigheden te leggen, ontkent hij dat de mentaliteit fout is geweest.''

Rabellier schrok toen ze van een vriendin hoorde van het aftreden van Peper. ,,Dat had ik niet verwacht. Voor Peper is het vervelend dat het zo met hem afloopt, maar ik hoop dat er vanaf nu minder gemakzuchtig met gemeenschapsgeld wordt omgegaan.''

    • Guus Valk