HOLLAND-BELGIË

Het beeld van voetbal is in België anders dan in Nederland. Niet zozeer binnen de lijnen, maar er net buiten. Daar begint het andere land.

Aan alles kun je zien dat je niet in Nederland bent: de huizen in de verte; de bomen achter het doel; het paard in het landje naast het veld; de teksten op reclameborden; het opgetrokken tribunetje. Je komt oplossingen tegen die je hier niet aantreft. Wij zouden dat nooit zo doen. En omgekeerd. Wij hebben overal dezelfde saaie bosjes om onze voetbalvelden. Iedere keer als de bal erin verdwijnt moet je je door die takken zien te wurmen. Geef mij maar een veld met een sloot eromheen en een rijtje knotwilgen of populieren. Het liefst met uitzicht op een weiland met koeien en daarachter een dorp.

In België zijn ze gek op betonnen platen om het veld. Als er een soort geel-groen mosje op groeit zijn ze mooi af. Merkwaardig is de wijze waarop ze soms een reusachtige kantine met kleedkamers hebben neergezet: aan de korte zijde, stijf tegen het veld aan. Meestal is het gebouw wit geschilderd, zodat een doel nauwelijks te onderscheiden is.

Veel is nog in de oorspronkelijke staat, maar ook in België rukt het moderne sportpark op. Zo saai als in Nederland zal het nooit worden, daar zijn wij beter in.

In de aanloop naar Euro 2000 brengen Belgische en Nederlandse fotografen de voetbalcultuur in de lage landen in beeld. In mei volgt een dubbeltentoonstelling in Brugge en Rotterdam. Dit is de elfde van 22 afleveringen.