`Herstel zelfbestuur mogelijk'

David Trimble, de leider van de protestantse Unionisten, heeft gisteren gezegd na te willen denken over een terugkeer in het Noord-Ierse zelfbestuur. Daaraan hoeft niet noodzakelijk de ontwapening van het Ierse Republikeinse Leger IRA vooraf te gaan.

Trimble dreigde vorige maand het Noord-Ierse zelfbestuur te verlaten omdat de IRA nog steeds geen begin heeft gemaakt met de ontwapening. Engeland schortte het zelfbestuur vervolgens op. Trimble zei gisteren: ,,Ik wil over een terugkeer nadenken (...) Ik moet alleen een helder antwoord hebben voor de mensen die vragen: vorige keer werkte het niet, waarom ditmaal dan wel?''

Het Noord-Ierse leiderschap was gisteren in Washington bijeen in een poging het vastgelopen vredesproces vlot te trekken. President Clinton sprak in de loop van de dag met de leiders afzonderlijk. Naast David Trimble, ging het ondermeer om Gerry Adams, leider van de Sinn Féin, en de Ierse premier Bertie Ahern.

Voor een jaarlijk diner ter gelegenheid van St.Patricks Day zei Trimble dat de IRA concessie moet doen. Zijn tegenvoeter Gerry Adams beschuldigde de protestanten ervan eisen te stellen die niet waren voorzien in het Goede Vrijdag-akkoord van 1998. De Britse minister voor Noord-Ierland Mandelson liet van zijn kant zijn ongeduld blijken. ,,Stop het weglopen. Stop het zwijgen. Stop het schelden. Stop de verwijten. Wordt weer eens serieus, ga aan het werk.'' Beide partijen sluiten directe besprekingen in Washington deze week niet uit. (AP)