Haaienpak?

Speedo presenteerde deze week een zwempak dat de eigenschappen van een haai nabootst. Wat is het nut van dit `haaienpak'?

Prof. dr. Peter Hollander, hoogleraar bewegingsfysiologie aan de VU in Amsterdam: ,,Dit is waarschijnlijk een modegril. Ik vraag me af of zwemmers door dat pak sneller gaan zwemmen. Dat een haai voordeel heeft van zijn huid, hoeft nog niet te betekenen dat dat ook voor mensen geldt. Weerstand is afhankelijk van snelheid, en een haai zwemt veel sneller dan een mens. Pas als meetgegevens bewijzen dat zwemmers door dat haaienpak sneller zwemmen, kun je spreken van een effectief zwempak. Voor elk groot sportevenement worden er foefjes verzonnen om tot betere prestaties te komen. Ik ben vooralsnog skeptisch over dat haaienpak.''

Connie van Bentum, arts en oud-topzwemster: ,,Ik las dat door dat haaienpak de prestaties van zwemmers met gemiddeld drie procent verbeteren. Dat percentage kan dus het verschil maken tussen een olympische titel of de vijfde plaats. Toen ik in 1988 deelnam aan de Spelen was er al sprake van dat de Amerikaanse zwemsters pakken hadden die gebaseerd waren op de huid van een haai. Nu is dat pak er dus eindelijk! In mijn tijd kon je aantrekken wat je wilde, de Oost-Duitse vrouwen wonnen toch altijd. Maar die waren dan ook gedrogeerd. In de periode dat ik zwom, werd al veel geƫxperimenteerd met zwemkleding. Zo trainden we wel eens met een wetsuit aan, zo'n ding wat veel triatleten dragen. Ik juich nieuwe ontwikkelingen toe.''

Wieger Mensonides, stromingsdeskundige en oud-topzwemmer die in 1960 brons won bij de Spelen: ,,Bij haaien en vissen is de afmeting van de tandjes afhankelijk van de stroming, bij het nieuwe haaienpak is dat niet het geval. De wrijvingsweerstand verandert niet door het pak. De vormweerstand, zeg maar de omvang van het lichaam, verandert wel. Dat zou de grote winst van het haaienpak kunnen zijn. Ik wacht echter eerst de resultaten af van de zwemmers die met dat pak gaan experimenteren. Zelf zal ik dan onder water gaan filmen om te kijken wat voor invloed dat pak heeft op zwemmers als Wouda of Van den Hoogenband. Ik moet nog zien of dat haaienpak snellere tijden garandeert.''

Stefaan Obreno, bondscoach Nederlandse zwemploeg: ,,Dit nieuwe pak is het waard om uitgeprobeerd te worden. Als alle cijfers kloppen, zullen dankzij dit haaienpak records sneuvelen. Speedo zegt dat door dit pak de gemiddelde zwemprestaties met drie procent verbeteren. Maar hebben we het dan over de start, over de zwemprestaties halverwege de wedstrijd of vlak voor de finish? Dat is onduidelijk. Toch sta ik open voor technologische noviteiten. Het wordt pas echt interessant als in de praktijk blijkt dat zwemmers hun persoonlijke toptijden aanscherpen dankzij dit haaienpak.''

Dr. Kees Vervoorn, oud-topzwemmer en inspanningsfysioloog: ,,Tien jaar geleden was ik als trainer al betrokken bij een onderzoek naar speciale pakken voor vrouwen. Uit dat onderzoek bleek dat een combinatie van een lichaamsvorm en een bepaalde bedekking van het lichaam snellere tijden opleverden. Soms leidde dat tot tien procent betere zwemprestaties. Toch durfde destijds niemand zo'n pak te maken. Van de klapschaats was vijftien jaar geleden ook al het nut bekend, maar niemand durfde die te maken. Nu is de tijd rijp voor nieuwe pakken, zoals het haaienpak. Of het een revolutionair pak is? Leken zullen die mening toegedaan zijn, ik niet.''

Marcelle van den Hoven, woordvoerster Dolfinarium Harderwijk: ,,We hebben hier hondshaaien, die zijn zeer populair bij het grote publiek. Misschien krijgen die zwemmers door hun haaienpakken ook wel meer aandacht.''