Grote bierbrouwersfusie in Spanje

De Spaanse bierbrouwers Mahou en San Miguel gaan fuseren. Daardoor ontstaat een groep die qua verkoop aardig in de buurt komt van marktleider Heineken.

Mahou heeft al een belang van 27 procent in San Miguel en onderhandelt over de aankoop van het meerderheidsbelang van 73 procent dat het Franse levensmiddelenconcern Danone heeft via zijn bierdochter Kronenbourg. Het bedrijf verwacht voor de zomer een akkoord. Mahou en San Miguel hebben samen 33 procent van de Spaanse biermarkt in handen. Heineken zit tegen de 40 procent.

Danone heeft ook een belang van ruim 33 procent in Mahou en zal dat waarschijnlijk voorlopig behouden. Volgens de Franse zakenkrant Les Echos verkoopt Danone de deelneming pas als het ook Kronenbourg afstoot. Er zijn al enige tijd speculaties dat dat laatste op termijn gaat gebeuren. Kronenbourg is in Frankrijk de grootste concurrent van Heineken. De Europese Commissie is bezig met een onderzoek naar vermeende prijsafspraken tussen de twee. (ANP)