Friezen laten Feyenoord begaan

Zonder al te grote inspanning bleef Feyenoord gisteravond tussen twee Champions-Leaguewedstrijden door redelijk eenvoudig op de been in het competitieduel tegen Cambuur. De Friezen begrepen pas in de tweede helft dat Feyenoord strijdend moest worden aangepakt, maar kwamen kwaliteiten te kort, 2-3. ,,We hebben gedaan waarvoor we gekomen zijn', zei Feyenoord-trainer Beenhakker na afloop.

Feyenoord strijdt woensdag tegen Olympique Marseille voor zijn laatste kans om de kwartfinales van de Champions League te bereiken en spaarde gisteren daarom uit voorzorg verdediger Van Gobbel. Ook de geblesseerde middenvelder Paauwe ontbrak tegen Cambuur. Maar het deerde de Rotterdammers, die volgens Beenhakker niet meer in titelprolongatie geloven, allerminst. Cambuur, met FC Den Bosch verwikkeld in de strijd tegen rechtstreekse degradatie, keek al na drie minuten tegen een achterstand door een doelpunt van Cruz. ,,Een koude douche', noemde Cambuur-coach Kruys de vroege tegengoal. Cambuur toonde te veel ontzag voor Feyenoord, dat kon uitlopen naar 3-1. ,,We vergaten de agressie in de eerste helft', zei Kruys.

De eerste helft was gisteren de helft van de in de basis teruggekeerde Van Vossen. In de derde minuut passeerde de linkerspits voor de eerste keer zijn directe tegenstander Scharrenburg. Via Kalou belandde de bal voor de voeten van de Argentijn Cruz. Het tweede doelpunt van de Rotterdammers maakte Van Vossen zelf. De Deen Tomasson tikte de bal voor de aan de linkerkant opkomende Van Vossen die alleen nog Scharrenburg voor zich wist. Kinderlijk eenvoudig kapte hij de linkerverdediger uit en punterde hij de bal achter doelman De Ron, 0-2. En ook het derde doelpunt kwam door voorbereidend werk van de Zeeuw. Zijn voorzet werd door Bosvelt binnen geschoten. Acht minuten daarvoor deed Van Utrecht nog iets terug door de 2-1 achter Dudek te koppen.

Na rust was een Feyenoorder in Cambuur-shirt de beste man van het veld: Robin Nelisse. Twee jaar geleden kwam de 22-jarige spits nauwelijks meer aan spelen toe door de aanwezigheid van Cruz, Kalou en Tomasson. Afgelopen zomer werd hij verhuurd aan Cambuur. Nelisse was gisteren gebrand op een goede prestatie tegen zijn werkgever. Nadat hij twee keer dichtbij een doelpunt was geweest, schoot hij in de 73ste minuut de 3-2 achter Dudek.

Kort voor het seizoen bleek dat Feyenoord nog zoveel vertrouwen in de balvaste spits had dat de clubleiding bedong dat hij in de twee wedstrijden tegen Feyenoord niet mee zou spelen. Beenhakker verklaarde nadat de passage in het huurcontract voor de wedstrijd Feyenoord-Cambuur aan het begin van het seizoen was uitgelekt ,,dat het niet goed zou zijn voor Nelisse als hij tegen zijn eigen werkgever zou spelen''.

Uiteindelijk ontstond er zoveel ophef dat de spits ondanks een gebroken pols gewoon speelde. Ook gisteravond stond Nelisse gewoon in de basis. Beenhakker was na afloop vol lof over de huurling. ,,Het was de Nelisse die we kennen'', zei de Feyenoord-trainer. ,,Hij is heel balvast. Een ideale spits naast een bewegende spits. Hij is enorm vooruit gegaan.''

Maar ook Nelisse kon tot dusver niet voorkomen dat de situatie voor de Friezen steeds uitzichtlozer dreigt te worden. Na 26 wedstrijden staat Cambuur samen met Den Bosch met slechts twaalf punten onderaan. Beide clubs namen dit jaar vroegtijdig afscheid van hun bestuur. Maar waar in Den Bosch in de persoon van toekomstig voorzitter Brus een kapitaalkrachtige man werd binnengehaald die de ploeg direct versterkte, moeten de Friezen met de pet rond.

De financiële problemen begonnen toen bleek dat het Internetbedrijf World Online geen contract als hoofdsponsor had getekend. Terwijl het bedrijf gisteren miljarden binnenhaalde met de beursgang, verloor Cambuur. Nieuwe spelers zal de Friese club dit seizoen niet meer aantrekken in een poging degradatie te ontlopen, zoveel is duidelijk.

Gisteren maakte de club de komst van een politiek zwaargewicht bekend. Voormalig burgemeester van Leeuwarden en minister van Landbouw Hayo Apotheker zal toetreden tot de raad van toezicht. De club hoopt binnenkort een nieuw bestuur te formeren.

    • Koen Greven