Europa nog steeds kopie van VS

De superbeleggers George Soros en Kohlberg, Kravis en Roberts (KKR) komen met hun geldbuidels naar Europa, zo werd deze week bekend. In de Oude Wereld hopen zij te profiteren van de Nieuwe Economie door geld te steken in Internetbedrijven, waarvan de aandelenkoersen in de Verenigde Staten zo'n hoge vlucht hebben genomen. Soros en KKR jagen op bedrijven, die pas na een tijdje naar de beurs gaan.

Timing is veel, zo niet alles voor beleggers zoals Soros en KKR en dus is het de vraag of zij op het juiste moment de oversteek hebben gemaakt. De Nieuwe Economie is in elk geval op de Europese beurzen zelden zo veelbesproken geweest als afgelopen week. De beursgang van het Internetbedrijf World Online in Amsterdam is maar enkele dagen vooraf gegaan door die van Infineon in Frankfurt, Lastminute.com in Londen en Liberty Surf in Parijs. Klap op de vuurpijl was het gisteren bekend geworden bod van het Spaanse Telefónica op het amusementsbedrijf Endemol.

Deze gebeurtenissen van afgelopen week maken duidelijk dat Nieuwe Economie in Europa een eigen dynamiek begint te krijgen.

Tot nog toe had het nieuws op de Europese beurzen een hoog me too-gehalte. Aangestoken door de koersvlucht van internet bedrijven in de VS zijn beleggers in Europa begonnen bedrijven te wegen op het Internet-gehalte, terwijl bedrijven zich profileerden als behorende tot de Nieuwe Economie. De aankondiging van bankverzekeraar ING donderdag dat de komende drie jaar 2 miljard euro (4,4 miljard gulden) in Internet wordt gestoken past in de rij Internet-initiatieven van afgelopen maanden. Hetzelfde geldt voor de woensdag gepresenteerde plannen van uitgever VNU om de Internetdochters VNUNet.com en Jobs World naar de beurs te brengen.

Echte Internetbedrijven van een flinke omvang, zoals in de VS, waren aan de beurzen in Europa echter schaars. Met de beursintroducties van afgelopen week een die van de komende weken, is daarin verandering gekomen. Terwijl het bod op Endemol de Europese versie is van de reuzenfusie tussen America Online en Time Warner, waarbij een distributienetwerk een bedrijf koopt voor de `content'.

De verwachtingen waren voorafgaande aan deze week zeer hoog gespannen. In de VS noteren de veelal verliesgevende Internetbedrijven koersen, die tot voor kort voor onmogelijk werden gehouden. En de beursintroductie van het kleine Internetbedrijf Via Networks in Amsterdam vorige maand leidde tot zo'n onbezonnen jacht op aandelen dat de koers de eerste handelsuren verviervoudigde. Rondom de introducties van Lastminute.com, Liberty Surf, Infineon en World Online werden chaotische taferelen gevreesd _ en door sommigen ook gehoopt.

Alleen in Parijs, de beurs die al bijna een jaar lang koploper is in Europa, kwam die verwachting uit bij Liberty Surf, de eerste Franse Internetprovider die naar de beurs is gegaan. Zo groot was de vraag naar aandelen en zo hoog de prijs die beleggers bereid waren te betalen, dat de introductie enige uren moest worden uitgesteld. De aandelen waren 67 keer overtekend en de koers spoot omhoog, toen de handel eindelijk begon.

In Frankfurt stortte beleggers zich op het aandeel Infineon, het eerste echte `I'-aandeel in Duitsland. Infineon is een dochter van Siemens en moet het nieuwe `volksaandeel' worden na Deutsche Telekom. De koers verdubbelde ruim na de introductie, maar de door velen gehoopte verdrie- of vervoervoudiging bleef uit. In Londen was de teleurstelling nog groter na de introductie van Lastminute.com, het reisbureau op Internet. Aanvankelijk schoot de koers omhoog, maar het aandeel sloot net boven de introductieprijs.

Nog erger is het World Online vergaan in Amsterdam. Het aandeel was twintig maal overtekend, maar de koers kwam maar enkele euro's uit boven de introductieprijs van 43 euro en sloot gisteren uiteindelijk op 43,20 euro. In de markt gaat het verhaal dat het bankensyndicaat de koers zelfs heeft moeten ondersteunen, een actie die vorige week nog bijna ondenkbaar werd geacht.

Het zijn tekens dat het klimaat voor de Nieuwe Economie wat guur was afgelopen week. Beleggers kochten massaal de vertrouwde fondsen van de Oude Economie en bezorgden daarmee onder meer de lang versmade financiële bedrijven, voedingsfabrikanten en detailhandelsconcerns een opkikker. Van de `oude' bedrijven was de Duitse autofabrikant BMW een van de meest opvallende met de verkoop van Rover aan de Britse investeringsgroep Alchemy. BMW volgde een recept dat ook in Nederland is beproefd. Zo verkocht Buhrmann zijn verpakkingsfabrieken, Akzo Nobel de vezeldochter en Wessanen de drankenpoot Bols. Met dergelijke verkopen aan de investeerders poetsen bedrijven zich op voor de beleggers.

De omslag in het beleggingsklimaat afgelopen week is niet speciaal toe te schrijven aan de opschoning door de bedrijven die nu even in de gunst waren. Het was vooral de schuld van de `new economy'-beurs Nasdaq in New York, die na de maandenlange recordregen, nu enkele dagen achtereen daalde. Zo bleef het in Europa me too.