Eind aan `tv-gijzeling', verdachten opgepakt

Afgelopen nacht is een einde gekomen aan de gijzeling van een achttienjarig meisje in een boerderij in het Limburgse dorp Helden. De twee verdachten gaven zich over.

Televisiezender SBS6 zond live opnamen uit van gesprekken die misdaadverslaggever Peter R. de Vries de hele avond voerde met een van de gijzelnemers, Martin H. uit Amsterdam. H. was een `oude bekende' van De Vries, hij had de verslaggever gevraagd te `bemiddelen'.

De gijzeling was gisterochtend om zes uur begonnen. De twee mannen waren een boerderij in Helden binnengedrongen nadat ze op de A67 bij Geldrop een man uit Eindhoven hadden beschoten. Ze dachten dat de Eindhovenaar een politieman was, en ze dachten dat ze hem hadden doodgeschoten. Dat zeiden ze ook tegen de familie die ze gijzelden: ,,Wij hebben niks meer te verliezen.''

Familieleden werden ernstig mishandeld en met de dood bedreigd, meubilair werd kapotgeslagen. Op een persconferentie vannacht zei mr. R. Boelens, operationeel commandant van de politie Limburg-Noord: ,,De verdachten hebben zich buitengewoon schofterig gedragen.''

Vier van de zes familieleden wisten 's ochtends te ontsnappen. Door onderhandelingen slaagde de politie erin één van de twee achtergebleven dochters vrij te krijgen. Alleen dochter Laura bleef in de boerderij met de mannen.

Martin H., een van de gijzelnemers, belde 's middags SBS6-verslaggever Peter R. de Vries. Hij zei dat hij met een Nederlandse vriend en een Joegoslaaf in de gijzelingscrisis terecht was gekomen, omdat ze bang waren geweest dat ze achtervolgd werden. Hij zei dat hij zichzelf had behangen met explosieven.

Op twee kilometer afstand van de boerderij praatte Peter R.de Vries door zijn mobiele telefoon met Martin H.. Hij probeerde hem ervan te overuigen dat hij het meisje moest laten gaan. H. zei na een paar uur dat hij dat wel wilde, zijn Nederlandse vriend ook, maar de Joegoslaaf niet.

SBS6 zond de `onderhandelingen' van de misdaadverslaggever live uit. Peter R. de Vries sprak ook kort met de gegijzelde Laura. Hij zei dat ze `vertrouwen' had in de goede afloop, en dat hij haar nog `bemoedigend' had toegesproken. ,,Ik zei: het zal wel lukken.''

De Joegoslaaf, bleek na afloop van de gijzeling, had Martin H. erbij verzonnen. Waarom hij dat had gedaan is volgens de politie onduidelijk. Ook explosieven werden niet aangetroffen in de boerderij. Er werden wel vuurwapens gevonden.

Peter R. de Vries zei na afloop van de gijzeling dat hij de mannen `een behoorlijk duwtje' had gegeven, dat hij er `niet voor niks had gestaan'. Korpschef B. van Baarle zei vannacht dat Peter R. de Vries `de voortgang van de onderhandelingen in gevaar had gebracht', dat er door hem `risico' was ontstaan.

De familie is naar een veilige plaats gebracht voor opvang en begeleiding. Burgemeester B. Schellekens zei na afloop van de persconferentie dat nog zou worden onderzocht of het achttienjarige meisje seksueel was misbruikt.

REPORTAGE: pagina 3