Duikeling World Online

De handel in World Online op de effectenbeurs is gisteren driemaal stilgelegd om een vrije val van het aandeel te voorkomen. World Online wist zich uiteindelijk op een slotkoers van 43,20 euro maar net boven de introductiekoers van 43 euro te handhaven.

De langste adempauze, waartoe de beurs in samenspraak met emissieleider ABN Amro besloot, duurde twintig minuten. ,,De handel ligt op zo'n moment stil, maar de orders tot koop of verkoop blijven binnenlopen. Door zo'n adempauze kun je de onbalans tussen vraag en aanbod verminderen'', zegt J.A. de Ruiter, directeur van zakenbank ABN Amro Rothschild. World Online, een Internetaanbieder met 1,2 miljoen klanten, haalde gisteren 2,9 miljard euro nieuw kapitaal op door een deel van zijn aandelen naar de beurs te brengen. De verwachte koersexplosie van het Internetbeursfonds bleef uit. De koers van World Online, die was geopend op 50,20 euro, zakte na het middaguur snel weg tot 44,70 euro, waarna de handel werd onderbroken.

Aanvankelijk was de verklaring dat de orderstroom zo groot was dat de handel moest worden gestaakt. Handelaren gingen ervan uit dat ABN Amro en Goldman Sachs, de twee syndicaatsleiders van de beursgang, de koers van World Online hebben verdedigd. Volgens ABN Amro is van koerssteun geen sprake geweest. De bank wijt de koersdaling aan de massale verkoop door particuliere beleggers, terwijl institutionele beleggers zoals verzekeraars of pensioenfondsen voorzichtig inkochten.

analyse: pagina 17