De Jonge van Krypton

Waarom krijg ik geen genoeg van de heldendaden van Superman en Batman? En wat is dan het verschil met Spiderman? Vind ik hem saai omdat ik zijn zwakke punten niet ken?

Van Superman weet ik ze wel namelijk. Superman is van de planeet Krypton en als baby naar de aarde gestuurd door zijn ouders. Hij heeft op aarde speciale krachten waardoor hij tegen het Kwaad kan strijden. Zo kan hij vliegen, door dikke muren heen kijken en kogels tegenhouden. Toch heeft hij één zwakke plek en dat is Krypton. Stukjes van de planeet waar hij vandaan komt. Zodra er een stukje Krypton in zijn buurt is verliest hij zijn superkrachten. De schurken in de verhalen maken gretig gebruik van deze kennis. En daarom is Superman zo leuk. Dat je weet dat hij kwetsbaar is. Zonder Krypton was hij gewoon een Superman die overal alles kan oplossen. Saaier kan je het niet verzinnen.

Voor Superman, of Clark Kent zoals hij in het dagelijkse leven heet, is Krypton ook een zegen. Elke dag staat hij enthousiast op om de snode schurken te verslaan. Hij moet zijn best doen. Hij heeft de beschikking over superkrachten, maar dat is niet genoeg. Die schurken lezen natuurlijk ook stripverhalen. Wie zou er nou weer een partijtje Krypton op de kop getikt hebben? Aan de politie heeft hij ook niks omdat die zelf tonnen Krypton heeft ingevoerd. Maar eigenlijk heeft hij maar één echt probleem; hij wil een relatie met Lois Lane. Uiteindelijk heeft hij dus niets aan zijn superkrachten. Het maakt het alleen maar erger voor hem want door zijn röntgenogen ziet hij precies wat hij mist.

Afgelopen dinsdag mocht ik de SuperJonge zien optreden in een theaterzaal vol Krypton. Tweeduizend stukjes van de planeet waar hij vandaan komt zaten klaar om hem definitief naar het Rijk der Fabelen te verwijzen. Onverschrokken trok de Superheld tegen het Kwaad ten strijde. Zonder het Krypton in hemzelf te verloochenen keek hij door muren van leugens, pareerde kogels van weerstand en vloog hij hoog boven zijn eigen, eenzame, hoogte uit. Toen hij later als gewone sterveling door de gang liep, heb ik hem bijna gekust. Net op tijd realiseerde ik mij dat je een superheld niet hoort te zoenen. Gelukkig kon ik zijn Lois Lane omhelzen. In het universum van de superheld komt dat eigenlijk op hetzelfde neer. De liefde verslaat zelfs het hardnekkigste Krypton.

Close-up: Superhelden, zondag, Ned.1, 18.32-19.29u.