Clinton belt koning Fahd over olieprijs

De Amerikaanse president Bill Clinton heeft koning Fahd van Saoedi-Arabië gebeld met het verzoek om de olieproductie van de OPEC ,,substantieel te verhogen''. In Londen daalde daarna de olieprijs.

De prijs van een vat Brent-olie eindigde 26 cent lager op 26,52 dollar. De prijzen van olie in Europa en de Verenigde Staten zijn al ongeveer 16 procent gedaald in één week. Handelaren hebben de afgelopen dagen termijncontracten verkocht vooruitlopend op een bijeenkomst van de OPEC, de organisatie van olie-producerende landen. De OPEC gaat waarschijnlijk op 27 maart besluiten om vanaf april meer olie beschikbaar te stellen waardoor de huidige krapte op de markt zal afnemen en de voorraden weer op peil kunnen worden gebracht. De sterke prijsdaling schijnt ook te maken te hebben met de reactie van speculatieve beleggingsfondsen (hedge-funds) die zich uit de olie terugtrekken.

President Clinton maakte gisteren bekend dat hij donderdag met koning Fahd van Saoedi-Arabië, de grootste olieproducent ter wereld, heeft gesproken over de huidige marktomstandigheden. ,,De Saoedi's hebben al openlijk hun steun uitgesproken voor een verhoging van de olieproductie'', zei Clinton. De president vindt wel dat de olielanden een ,,eerlijk rendement'' moeten krijgen. ,,Iedereen is hard op zoek naar een consensus'', zei hij.

De olieprijs is het afgelopen jaar gestegen tot het hoogste niveau sinds negen jaar. De stijging werd veroorzaakt door het besluit van de OPEC-landen, vorig jaar maart, om hun productie met vijf miljoen vaten olie per dag te verminderen. Dat besluit volgde op een prijsdaling tot onder de 10 dollar, die niet alleen oliemaatschappijen als Shell en Exxon in problemen had gebracht, maar ook de olielanden omdat een groot deel van hun inkomsten wegvielen.

De staats-oliemaatschappij van Venezuela, PDVSA, maakte bekend dat het verwacht dat de prijs van Amerikaanse olie (US Crude) eind dit jaar kan dalen tot een niveau van 16 tot 21 dollar per vat.

(AP, Reuters)