Celstraf 9 jaar voor beramen moorden

De rechtbank in Roermond heeft de 63-jarige goudhandelaar G.H. gisteren veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf wegens het beramen van een moord op twee magistraten. Tegen de man was twaalf jaar geëist.

H. wilde 80.000 gulden betalen voor een aanslag op de Roermondse ex-officier van justitie J. van den Hark en de ex-raadsheer van het gerechtshof in Den Bosch, W. Smulders.

Justitie kreeg lucht van de plannen en zette een infiltrant in, die H. benaderde en aanbood te bemiddelen bij de huurmoorden. Toen H. de infiltrant op Gran Canaria op 5 december 1998 een voorschot van vijfduizend gulden betaalde, is hij aangehouden. H. zegt er door de politie te zijn `ingeluisd'. De rechtbank acht evenwel bewezen dat H. van plan was de magistraten te laten vermoorden.

J. van den Hark was in 1992 de openbare aanklager in een omvangrijke fraudezaak. H. kreeg in hoger beroep drie jaar celstraf wegens miljoenenfraude. Waarom H. het ook op raadsheer Smulders had voorzien is niet duidelijk.