Winst Amsterdamse beurs gehalveerd

De Amsterdamse effectenbeurs heeft een matig jaar achter de rug. De winst van Amsterdam Exchanges, zoals de effectenbeurs officieel heet, daalde in 1999 van 54 miljoen euro (119 miljoen gulden) naar ruim 32 miljoen euro ( 70 miljoen), zo meldt Amsterdam Exchanges in het gisteren verschenen jaarbericht. Aandeelhouders krijgen een dividend van 7 procent uitgekeerd, wat neerkomt op 31,76 euro per aandeel.

De winstdaling werd deels veroorzaakt doordat de kosten in 1999 met 5 procent opliepen tot 121 miljoen euro. Zo stegen onder meer de kosten van automatisering fors van 20 miljoen euro in 1998 naar 29 miljoen over het afgelopen jaar. Ook de afschrijvingskosten namen toe als gevolg van grote investeringen in huisvesting en handelssystemen in 1998.

Daarnaast kampte ook de AEX-Optiebeurs afgelopen jaar met tegenvallende resultaten. De inkomsten uit opties en termijncontracten liepen met 42 procent terug tot ruim 53 miljoen euro. In het recordjaar 1998 lag dit cijfer nog op 90 miljoen euro, maar door de teruggekeerde rust op de Aziatische markten, bleef het in 1999 rustig op de optiebeurzen. De gemiddelde dagomzet in opties en termijncontracten daalde van 257.000 contracten in 1998 tot 195.000 in 1999. Ook werden de tarieven voor de transactiekosten begin vorig jaar verlaagd.

Het aantal dagelijkse transacties op de effectenbeurs steeg naar recordhoogte: van 53.000 naar 72.000. In de eerste maanden van 2000 zette die groei door. De inkomsten uit de effectenhandel stegen in het afgelopen jaar met 16 procent tot 33 miljoen euro. De overige inkomsten stegen van 9 miljoen euro naar 16 miljoen, vooral door de verkoop van onroerend goed.

Bovendien boekte de AEX winst met het aanbieden van informatiesystemen zoals het realtime koersinformatiesysteem Mercury 2000. De inkomsten van AEX-Dataservices, dat deze diensten verzorgt, stegen met 22 procent tot 22 miljoen euro. De totale omzet daalde met 11 procent van 200 miljoen euro in 1998 tot 178 miljoen in 1999.

Over de vooruitzichten voor dit jaar wil de Amsterdamse beurs weinig kwijt. Wel verwacht de AEX dat het resultaat dit jaar verbetert als de beurs zich op het huidige niveau blijft ontwikkelen.

Woensdag werd bekend dat de Amsterdamse beurs aan het praten is met de beurzen in Brussel en Parijs over een mogelijke fusie. In dit toekomstscenario zou de AEX zich uitsluitend gaan toeleggen op de handel in optie en termijncontracten.De AEX heeft voor komende maandag een persconferentie aangekondigd.