`Wachttijd variëren'

Het is medisch niet zinvol om voor alle patiënten die in een ziekenhuis behandeld willen worden eenzelfde maximale wachttijd te hanteren. In een groot aantal gevallen kunnen patiënten zonder dat ze daar schade van ondervinden veel langer wachten dan de zes tot acht weken die onlangs als aanvaardbare wachttijd is vastgesteld.

Dit blijkt uit een onderzoek dat medewerkers van de afdeling heelkunde van het academisch ziekenhuis Dijkzigt in Rotterdam deden naar patiënten die op wachtlijsten stonden voor een aantal aandoeningen. In hun verslag van dat onderzoek, dat vandaag in Medisch Contact wordt gepubliceerd, beschrijven ze de gezondheidstoestand van deze patiënten die vaak drie maanden of meer op een operatie moesten wachten.De onderzoekers bekeken de medische dossiers van patiënten die wachten op behandeling voor diverse aandoeningen. Minder dan 10 procent van de 430 bekeken patiënten moest tijdens het wachten met voorrang worden behandeld omdat de aandoening verergerde of omdat ze een andere aandoening kregen die sneller ingrijpen wenselijk maakte. In hun artikel pleiten de onderzoekers ervoor om de aanvaardbare wachttijden te differentiëren naar aandoening. Landelijke organisaties van hulpverleners, ziekenhuizen en zorgverzekeraars maakten onlangs bij het vaststellen daarvan dit onderscheid niet.