VS bezorgd over acties Albanezen in Servië

De Amerikaanse regering heeft gisteren Kosovo-Albanese ,,extremisten'' gewaarschuwd het zuiden van Servië niet te destabiliseren. Amerikaanse soldaten van de vredesmacht KFOR gaan in de toekomst in het grensgebied tussen Kosovo en Servië regelmatig wapenrazzia's uitvoeren onder Albanezen.

Dat is gisteren in Priština en Washington gezegd naar aanleiding van de ontdekking van 22 kratten met wapens en militair materiaal langs de grens. Op vijf verschillende locaties werden wapens, munitie, uniformen, mijnen, explosieven en ontstekingsmechanismes gevonden. Ze waren vrijwel zeker bestemd voor een nieuw `bevrijdingsleger' van de Albanezen die in het zuiden van Servië wonen, niet ver van de grens met Kosovo. De Albanezen klagen over `etnische zuivering' door de Servische politie en zeggen het `Bevrijdingsleger voor Preševo, Medvedja en Bujanovac' (UÇPMB) te hebben gevormd om zich te verdedigen.

Aanwijzingen dat dit `leger' met uit Kosovo gesmokkelde wapens wordt bevoorraad zijn gisteren bevestigd door de vondst van de wapens door de Amerikaanse KFOR-soldaten, die een stuk van 28 kilometer lengte langs de grens tussen Kosovo en Servië hebben uitgekamd. Volgens een woordvoerder van de Amerikaanse soldaten zullen dit soort speurtochten in de toekomst vaker worden ondernomen. ,,We zullen in actie komen wanneer we iets verdachts ontdekken'', aldus de woordvoerder. Bij de razzia's zijn negen mensen gearresteerd. Op een locatie werd een trainingskamp ontdekt.

Washington liet gisteren weten in geen geval te zullen toestaan dat Albanese ,,extremisten'' de situatie in het zuiden van Servië destabiliseren. Een woordvoerder van het Pentagon wilde gisteren geen verband leggen tussen de wapensmokkel en het Kosovaarse Bevrijdingsleger UÇK. De smokkel is volgens hem het werk van kleine, individuele groepen.

De secretaris-generaal van de VN, Kofi Annan, veroordeelde gisteren ,,provocaties'' van de Albanezen in Zuid-Servië en zei zich ,,zorgen'' te maken over de situatie in het grensgebied tussen Servië en Kosovo. (Reuters, AP, AFP)