Vijf wereldrecords WK-kortebaan

De eerste dag van de WK kortebaan (25 meter) in Athene heeft vijf wereldrecords opgeleverd. Lars Frölander maakte de meeste indruk door gisteren in de halve finales de mondiale toptijd op de 100 meter vlinderslag aan te scherpen tot 50,59 seconden. Daarmee was de Zweed 0,4 seconde sneller dan de Australiër Michael Klim in november in Canberra.

Neil Walker verbeterde tweemaal het wereldrecord op de 50 meter rugslag. Met zijn 23,42 in de halve finales haalde de Amerikaan in het `gehalveerde' olympische bassin van Athene bijna zeventiende seconden af van de oude toptijd. In de finale bleef hij steken op 23,99, maar die tijd bleek goed genoeg voor de wereldtitel.

Frölander werd ook wereldkampioen op de 4x100 meter vrije slag. Met de Zweedse estafetteploeg finishte hij in 3.09,57, bijna één seconde sneller dan een Braziliaans kwartet in december 1998. De Britse vrouwen zwommen met 7.49,11 een wereldrecord op de 4x200 vrij. Ze bleven ruim twee seconden onder de tijd van Zweden (7.51,30.).

Veel topzwemmers, onder wie Inge de Bruijn, Pieter van den Hoogenband en Marcel Wouda, ontbreken bij de WK. Het toernooi past niet in de voorbereiding op de Olympische Spelen, waar gestreden wordt op de langebaan (50 meter). Nederland heeft twee deelnemers afgevaardigd naar Griekenland, Stefan Aartsen en Chantal Groot. Beiden werden gisteren in de halve finales uitgeschakeld.

Groot, al zeker van een olympisch startbewijs, zwom in de series van de 100 meter vrij de elfde tijd (55,68). Ze verbeterde zich niet in de halve eindstrijd, getuige haar 55,70. Vlinderslagspecialist Aartsen, nog niet zeker van olympische deelname, was bij zijn tweede start wel sneller dan in de series. Maar zijn 53,92 bleek niet voldoende voor een finaleplaats.

Het universiteitsteam van Georgia heeft vandaag bij de Amerikaanse studentenkampioenschappen in Indianapolis het wereldrecord op de 400 meter wisselslagestafette verbeterd. De Amerikaanse vrouwen eindigden in 3.57,46. De oude toptijd stond met 3.57,62 op naam van Japan.