Telefónica slaat slag

Met de overname van Endemol zet Telefónica als eerste Europese telecombedrijf miljarden in op de combinatie van Internet en televisie. Snel handelen was geboden, want tv-makers die buiten de eigen landsgrenzen werken zijn schaars.

Het maken van keuzes lijkt niet besteed aan het Spaanse Telefónica. Bestuursvoorzitter Juan Villalonga doet alles tegelijk. Hij werkt met een noodgang aan het bankieren via Internet; Telefónica sloot een miljardendeal met de nieuwe megabank Banco Bilbao Vizcaya Argentaria en sloeg toe in Ierland met de overname van het Ierse First-e. Tegelijkertijd investeert Telefónica in dochter Terra Networks, een Internet-aanbieder die dankzij een beursgang vorig jaar niet langer alléén een beroep hoeft te doen op de diepe zakken van Villalonga. En passant schroefde Telefónica dit jaar het toch al duizelingwekkende expansietempo in Latijns Amerika op met de verwerving van controle over telefoonbedrijven in Argentinië, Peru en Brazilië.

Vanmorgen werd bekend dat het Spaanse telecombedrijf ook nog eens 5,5 miljard euro overheeft voor mediabedrijf Endemol. Telefónica is daarmee de eerste Europese telecomonderneming die de verwachte integratie van netwerken en mediavulling (content) met een megadeal kracht bijzet. Volgens A. Moons van zakenbank CSFB slaat Telefónica een goede slag, omdat Endemol een van de weinige Europese mediabedrijven is die in veel verschillende landen voet aan de grond heeft. ,,Alleen het Britse Pearson TV is enigszins vergelijkbaar, maar daarin heeft Telefónica al vijf procent.''

Wat is Telefónica met Endemol van plan? De formuleringen in het persbericht herinneren aan twee recente miljardendeals, AOL/TimeWarner en UPC/SBS: Endemol moet inhoud leveren voor Telefónica's distributiekanalen. Dat zijn er heel wat; Telefónica exploiteert 40 miljoen vaste telefoonlijnen (waarvan de helft buiten Spanje), is actief in mobiele telefonie en in satelliet-, betaal- en publieke televisie. Alleen het kabeltv-net (geschikt voor snelle Internet-toegang) moet worden verkocht.

Met Endemol in huis hoopt Telefónica de aandacht te trekken en vast te houden van ,,550 miljoen potentiële abonnees'' in Spaanstalige landen. Het succes van de websites rondom het tv-programma Big Brother (in Spanje uit te brengen door Tele5 – geen dochter van Telefónica) illustreert de mogelijkheden. De kledingsponsors van hoofdrolspelers in Big Brother likken zich de vingers af bij de gedachte dat een Internet-gebruiker straks kan klikken op jeugdhelden als Bart, om vervolgens zijn broek te bestellen bij Hennes & Mauritz. Ook de huis-en-tuin televisieprogramma's van Endemol zijn met hun geprofileerde publiek zeer geschikt voor Internet-toepassingen. En een programma als All You Need is Love kan worden aangevuld met babbelboxen en contactrubrieken op Internet. ,,Ze bubbelen bij Endemol van de ideeën'', zegt P. Verbraeken van HSBC.

Ook KPN werkt aan de combinatie van inhoud en distributie, maar doet dat vooralsnog voorzichtig, met participaties in een spelletjesmaker, een alliantie met Disney en, opmerkelijk, een samenwerkingsverband met SBS en Endemol. ,,Die samenwerking blijft gewoon voortbestaan'', aldus een woordvoerder.

Het is onwaarschijnlijk dat Telefónica zomaar de Nederlandse markt zal bestormen. Toch roept de overname van Endemol interessante vragen op. Het mediabedrijf heeft een aardige positie in Spanje en Portugal, maar behaalt al met al niet meer dan 20 procent van zijn omzet in Spaanstalige landen. Daarbuiten beschikt Telefónica nu over televisieproducties, maar niet over de bijbehorende distributienetwerken. De geruchten over een fusie tussen Deutsche Telekom en Telefónica zijn wat op de achtergrond geraakt, maar de zakken van Villalonga lijken niet te peilen. Analist Moons: ,,Ik vraag me af of de toezichthouders dat nog zullen toestaan.''

bij Endemol

van de ideeën'

    • Michiel van Nieuwstadt