Telefónica biedt 12 miljard voor Endemol

Het Spaanse mediaconcern Telefónica brengt een bod van 5,5 miljard euro (ruim 12 miljard gulden) uit op alle aandelen van televisieproducent Endemol Entertainment. Dat hebben beide bedrijven vanmorgen bekendgemaakt.

Telefónica biedt 158 euro per aandeel Endemol, een premie van ruim 27 procent op de slotkoers van gistermiddag. De overname geschiedt in de vorm van een aandelenruil. Telefónica gaat daarvoor nieuwe aandelen uitgeven. Met een beurswaarde van 92 miljard euro is Telefónica het grootste beursfonds van Spanje.

Sinds het drie jaar geleden volledig werd geprivatiseerd, behoort het tot de grootste telefonie- en mediaconcerns van Europa, met belangen in vaste en mobiele telefoonverbindingen, Internet-diensten en automatisering. Endemol produceert in Spanje zelf Spaanstalige televisieprogramma's.

Telefónica liet vanmorgen weten vooral geïnteresseerd te zijn in de creatieve inbreng van Endemol voor zijn televisie- en Internet-producties en bij het opzetten van de derde generatie mobiele telefoonverbindingen. Endemol zal onder eigen naam als zelfstandige divisie werkzaam blijven vanuit Hilversum. Als president-directeur zal John de Mol aanblijven. De Mol – die 28,6 procent van de aandelen bezit – verklaarde vandaag dat zijn bedrijf met de overname de kennis over nieuwe communicatiedienstverlening wil vergroten. ,,Telefónica heeft een heldere visie over de inhoudelijke dienstverlening in onze snel veranderende industrie'', verklaart De Mol.

Mededirecteur Joop van den Ende – aandeelhouder voor 25,7 procent – zal zich om gezondheidsredenen terugtrekken. Wel wordt hij commissaris bij Endemol. Van den Ende maakte gisteravond zijn besluit bekend tijdens een bijeenkomst met zijn medewerkers en programmapresentatoren. Hij blijft enig aandeelhouder van zijn theaterproductiebedrijf.

Endemol is reeds geruime actief op de Spaanse markt. Een aantal van de programmaconcepten die het bedrijf internationaal aan de man brengt is aan Spaanse televisiekanalen verkocht. In Spanje was tevens grote aandacht in de media naar aanleiding van het lanceren op de Nederlandse televisie van het programma Big Brother. Het programma is inmiddels aangekocht door de Spaanse commerciële televisiezender Tele 5.

Het aandeel Telefónica steeg vanochtend licht in waarde na het bekendmaken van het nieuws. Endemol noteerde in Amsterdam aanvankelijk bijna twintig procent hoger op 153 euro, maar zakte vervolgens tot 148 euro.

ACHTERGRONDpagina 13