Stoltenberg premier van Noorwegen

De sociaal-democraat Jens Stoltenberg is vandaag beëdigd als nieuwe premier van Noorwegen. Hij volgt de christen-democraat Kjell-Magne Bondevik op, wiens minderheidsregering vorige week viel over de bouw van gasgestookte energiecentrales. Stoltenberg beschikt over 65 van de 165 zetels in het parlement en zal voor zijn regering steun moeten zoeken bij onder anderen de Conservatieven. Opmerkelijk is de keuze voor Thorbj⊘rn Jagland als minister van Buitenlandse Zaken, een functie waarin hij Knut Vollebaek opvolgt. Jagland, een voorstander van nauwere banden met de EU, volgde enkele jaren geleden Gro Harlem Brundlandt op als premier en partijleider en was volgens velen verantwoordelijk voor het feit dat de sociaal-democraten twee jaar geleden in de oppositie belandden. Dit jaar nam de 41-jarige Stoltenberg de partijleiding over. Hij is de jongste premier in de Noorse geschiedenis. (Reuters)