Ruzie over Zwitsers fonds

Het Zwitserse solidariteitsfonds ligt onder vuur, nog voordat het is opgericht. De christen-democratische CVP, de partij van oud-minister Arnold Koller die het voorstel voor het fonds een paar jaar geleden lanceerde, wil het geld beschikbaar stellen aan het Rode Kruis. Sociaal-democraten en liberalen hebben verontwaardigd gereageerd op de koerswijziging van de CVP. Het fonds, betaald uit de verkoop van een overtollig deel van de goudreserve, werd bedacht in de tijd dat Zwitserland onder vuur lag over zijn rol in de Tweede Wereldoorlog. Hoewel het geld slechts voor een deel zou worden gebruikt om joodse slachtoffers van de holocaust en hun nabestaanden te helpen, werd het uitgelegd als een geste tegenover de joden. Sindsdien is er steeds meer kritiek op het fonds en neemt onder de bevolking, dat in een referendum over het fonds moet oordelen, de afkeer toe.