Rechtszaak om copyright Harry Potter

Een Amerikaanse auteur heeft een rechtszaak aangespannen tegen de schrijfster en uitgevers van de zeer populaire Harry Potter-boeken. De Amerikaanse schrijfster Nancy K. Stouffer claimt dat de figuren en de verhaallijnen in de Potterboeken afkomstig zijn van haar. De Britse auteur J.K. Rowling baseerde haar 13-jarige tovenaarsleerling Harry Potter en zijn magische wereld op het boek The legend of Rah and Muggles, beweert Stouffer. Zij publiceerde dat boek in 1984. In dat boek komt een figuur voor die Larry Potter heet. In Stouffers boek zijn de `muggles' kleine wezentjes die twee weeskinderen met toverkunst helpen. In Rowlings boek is `muggle' de naam die tovenaars gebruiken voor niet-tovenaars, ofwel gewone mensen. In de Nederlandse vertaling heten ze `dreuzels'. Stouffer beweert daarom ook dat ze het copyright op de naam `muggles' heeft.

Verder komt in Stouffers boek ook een Lilly Potter voor. In Rowlings boek heet de overleden moeder van weeskind Harry Lily Potter. Dan zijn er ook nog figuren die in Stouffers boek `Keepers of the Garden' heten, en in Rowlings boek komen `Keepers of the Keys' voor. Om al deze redenen meent Stouffer dat Rowling haar ideeën gestolen heeft. Ze claimt het copyright. Eind vorig jaar heeft ze met Potters uitgever in Amerika, Scholastic, en de studio die een Potter-film gaat maken, Time Warner, onderhandeld over een schikking. Dat is mislukt. Nu is ze begin deze maand met een rechtszaak begonnen. Rowlings uitgevers zijn een rechtszaak begonnen om Stouffers claims ongegrond te verklaren.

De drie boeken over Harry Potter zijn wereldwijd een ongekend succes. In de VS alleen al zijn 19 miljoen exemplaren verkocht. Ook de Nederlandse vertalingen zijn populair bij volwassenen en kinderen. Deze maand verscheen bij uitgeverij De Harmonie deel drie, Harry Potter en de gevangene van Azkaban, dat meteen in herdruk moest. (AP)