Rechter Pakistan wil veroordeelde in zoutzuur oplossen

Een rechter in de Pakistaanse stad Lahore heeft gisteren een man ter dood veroordeeld die wordt beschuldigd van de moord op honderd kinderen.

De 42-jarige Javed Iqbal zal in een park in Lahore, voor de ogen van de ouders van de slachtoffertjes, worden gewurgd, zo vonniste rechter Allah Baksh Ranja. Daarna wordt de veroordeelde in honderd stukken gehakt, één voor elk van de honderd slachtoffers. Vervolgens worden de resten van Iqbals lichaam in zoutzuur opgelost – net zoals hij zou hebben gedaan met de vermoorde kinderen.

Bovenop de doodstraf kreeg de man ook nog een gevangenisstraf van 700 jaar omdat hij bewijsmateriaal zou hebben verduisterd.

De Pakistaanse militaire regering zei gisteren overigens het vonnis te zullen aanvechten. ,,Wij hebben mensenrechtenconventies ondertekend die dit niet toestaan'', zei minister van Binnenlandse Zaken Moinuddin Haider in een reactie op de uitspraak. Ook Pakistans bekendste mensenrechtenactiviste, advocaat Asma Jehangir, veroordeelde de rechterlijke uitspraak. ,,De staat beantwoordt een zieke man niet op een zieke manier'', zei zij. ,,Dit is justitiële woede en emotionalisme. Het is barbaars.''

De zaak tegen Iqbal, de grootste seriemoord uit de Pakistaanse geschiedenis, kwam eind vorig jaar uit, nadat hij in een brief aan de politie had toegegeven verantwoordelijk te zijn geweest voor de moord op de honderd kinderen, van wie er veel op straat leefden. Tijdens het proces zei Iqbal echter onschuldig te zijn. Wel zou de chemisch ingenieur getuige zijn geweest van de moorden.

De kinderen waren volgens de politie seksueel misbruikt voordat ze werden gewurgd. Zijn advocaat liet weten dat hij in beroep zou gaan tegen de uitspraak.

,,Ik ben onschuldig', zei Iqbal tegen journalisten in Lahore nadat de rechter het vonnis tegen hem had uitgesproken. Tijdens eerdere verklaringen zei Iqbal dat hij zijn daden had verricht omdat hij was mishandeld door de politie.

Naast Iqbal werden nog twee verdachten ter dood veroordeeld. Een 17-jarige medeplichtige, alleen bekend onder de naam Sajjid, werd ter dood veroordeeld en kreeg daarbij 686 jaar gevangenisstraf wegens 98 moorden. Een tweede medeplichtige kreeg naast zijn doodstraf 142 jaar gevangenisstraf. Een 13-jarige jongen, Sabir, kreeg alleen een straf van 42 jaar.

De advocaat van Iqbal zei gisteren in beroep te zullen gaan tegen de uitspraak van de rechtbank. Volgens waarnemers kan de zaak daarmee nog jaren voortslepen wegens de grote achterstanden bij het gerechtshof van Lahore.