Ramsj

Jacob Burckhardt: The Greeks and Greek civilization. Gebonden, St.Martin's 1998, van ƒ67,90 voor ƒ29,95. Het Martyrium Amsterdam.

De eerste Engelstalige uitgave van de colleges die de grote Duitse historicus in 1872 in Basel hield. Burckhardt (1818-1897) heeft de reeks tijdens zijn leven nooit willen publiceren, beseffend dat het harde beeld dat hij geeft van de Griekse samenleving (beheerst door `meedogenloze competitie' om eer en status, en geleid door `gevaarlijke demagogen') geen enkele kans zou maken tegen de geromantiseerde opvattingen van zijn collega-classici. De inleiding is van Oswyn Murray.

Minucius Felix: Octavius. Ingenaaid, Boom 1994, van ƒ37,50 voor ƒ15,– Steven Sterk Utrecht.

Het verslag van een pittig debat tussen twee vrienden van Minucius: de scepticus Caecilius en – de naamgever van het boek – Octavius Ianuarius. De eerste neemt het op voor de aloude Romeinse staatsgodsdienst, waarbij hij fel uithaalt naar het christendom dat hij `staatsgevaarlijk, achterbaks en volkomen immoreel' acht. Octavius, in het jaar 200 bekeerd tot het christendom, verdedigt zijn nieuwe geloof met verve, en hij doet dat – een van de interessante kanten van het boek – op puur filosofische gronden. Vertaling en inleiding zijn van T.H.Janssen.

Ook bij Steven Sterk: Zeus' tragische rol van Lucianus (120-180), een geestig en scherp geschreven (in dialogen) aanval op de almacht van Zeus, met als thema onder meer de vraag waarom het goede mensen vaak zo slecht vergaat in het leven, en slechte mensen juist vaak zo goed. Van ƒ32,50 voor ƒ15,–.

Eve D'Ambra: Art & identity in the Roman world. Ingenaaid, Everyman 1998, van ƒ32,50 voor ƒ17,90.

De Boekenmarkt Den Haag.

Deeltje uit de Everyman Art Library, met als onderwerp de sociale en politieke aspecten van het kunstbedrijf in het oude Rome: het kopen van kunst om macht en aanzien te verwerven, de omvangrijke patronagenetwerken tussen het keizerlijke hof en groepen kunstenaars, en het verschil tussen de stoere, martiale kunst waarmee de elite zich graag omringde en de eenvoudige reliëfkunst (op graven bijvoorbeeld) van de stedelijke arbeidersklasse. Alles geïllustreerd aan de hand van muurschilderingen, decoratieve kunst en architectuur.

Emily Vermeule: Aspects of death in early Greek art and poetry. Ingenaaid, University of California 1979, van ƒ44,95 voor ƒ22,50.

Roelants Nijmegen.

Bekroonde studie over de betekenis van de dood bij de oude Grieken, in het bijzonder in de mythologie en de kunst. De hoofdrol is uiteraard voor Hades, Charon en Cerberus en hun onderwereld (met op afstand de geheimzinnige Thanatos), maar ook diverse zeemonsters en gevleugelde demonen maken hun opwachting. Voorbeeldig gedocumenteerd, met talrijke verwijzingen naar de Griekse literatuur en kunst.

Charles Rowan Beye: Ancient epic poetry; Homer, Apollonius, Virgil. Ingenaaid, Cornell University 1993, van ƒ42,65 voor ƒ19,50. Roelants.

`A joy to read. If I were to tell undergraduates to read a single book to accompany the reading of Homer, Apollonius, and Virgil in translation, it would be this one,' aldus Robert Lamberton over het boek van Beye, hoogleraar klassieke talen aan de universiteit van New York. Aandacht zowel voor de interpretatie van de Ilias en de Odyssee (Homerus), de Argonautica (Apollonius) en de Aeneis (Vergilius) als voor de sociaal-historische context van de vier epische meesterwerken.

Flavius Josephus: De Joodse oorlog & Uit mijn leven. Gebonden, Ambo 1992, van ƒ95,- voor ƒ69,50. Roelants.

`Er is geen enkele joodse schrijver wiens werk zo vaak is vertaald als Jozef de zoon van Matthias, beter bekend onder zijn Latijnse naam Flavius Josephus,' schrijft F. Meijer in de inleiding van De Joodse oorlog, het befaamde ooggetuigenverslag van de verwoesting van Jeruzalem door de Romeinen in 66 na Christus. Josephus, later gunsteling van Keizer Vespasianus, schreef het boek vanuit Romeins perspectief, en dat terwijl hij in het begin van de oorlog nog commandant was geweest van de opstandelingen in Galilea. Beschuldigingen van joodse kant dat hij een landverrader was, probeerde hij te weerleggen in het autobiografische Uit mijn leven. Prachtig uitgegeven boek uit de reeks Ambo Klassiek.

Bij Roelants liggen nog meer delen uit deze bijzondere reeks: Alexander de Grote, het verhaal van zijn verovering van het Perzische rijk van Arrianus (ƒ89,50/ƒ64,90), Cicero/Caelius, vereeuwigde vriendschap, met onder meer de beroemde pleitrede die Cicero voor zijn vriend hield (ƒ49,90/ƒ34,90) en drie gebundelde tragedies van Euripides: Trojaanse vrouwen, Electra, Orestes (ƒ49,50/ƒ34,90).

Suetonius: The twelve Caesars. Penguin Audiobooks, van ƒ37,50

voor ƒ12,50. Het Martyrium.

Twee cassettebandjes met in totaal drie uur Suetonius (69-140), voorgelezen door de Britse acteur Fritz Weaver. Amusante en scandaleuze verhalen over het leven van de eerste twaalf keizers: vanaf Julius Caesar en Augustus tot aan Titus en Domitianus. Ook het audioboek van Medea (Euripides) is bij Het Martyrium te vinden. De vertolking is van de Actors of Dionysus, een Brits toneelgezelschap dat zich uitsluitend toelegt op klassiek drama.

Van ƒ37,50 voor ƒ12,50.