Oppositie Wenen moet helpen

De Oostenrijkse bondskanselier, Wolfgang Schüssel, heeft de oppositie gevraagd in een gezamenlijke verklaring de veertien overige landen van de Europese Unie te bewegen de boycot tegen Oostenrijk op te heffen. De boycot is het gevolg van de deelname van de extreem-rechtse FPÖ aan de regering. In de verklaring zou moeten staan dat ,,alle partijen in het Oostenrijkse parlement de maatregelen afwijzen [...] als ongerechtvaardigd, overdreven en in strijd met Europese verdragen''. Alfred Gusenbauer, de nieuwe leider van de sociaal-democraten, heeft gezegd niet mee te werken aan een verklaring die bedoeld is om het imago van de regering te verbeteren. ,,We zijn altijd bereid tot een open, democratische discussie over hoe we dit land uit de crisis kunnen leiden, maar de regering moet niet van ons verwachten dat we hun handelen vergoelijken'', aldus Gusenbauer. Ook de Groenen weigeren mee te werken aan een gezamenlijke verklaring. Volgens Groenen-leider Alexander van der Bellen wekt de regering ten onrechte de indruk dat de actie van de EU-partners tegen Oostenrijk gericht is, in plaats van tegen de regering. (Reuters)