Nostalgische Sting laat zijn band het werk doen

Niemand speelt het nummer Roxanne zoals Sting het kan spelen. Stings versie van dit nummer van The Police uit 1978 was het hoogtepunt van zijn concert, gisteravond in Ahoy'. Het begon langzaam en klaaglijk, bijna a capella, en deelde vervolgens een dreun uit door de onverwacht daverende inzet van de hele band.

Zo had hij meer nummers uit zijn eigen verleden bewerkt. Moon Over Bourbon Street verraste met de klank van een ketelorkest uit New Orleans. Minder geïnspireerd waren de paar medleys; Bring On The Night was gekoppeld aan When The World Comes Running Down maar kwam er met één couplet bekaaid vanaf.

De nu bijna vijftigjarige Sting heeft zich de afgelopen twintig jaar ontwikkeld tot een serieuze muzikant die zich allerlei genres eigen maakt. Op zijn vorig jaar verschenen cd Brand New Day experimenteerde hij met Arabische muziek uit Noord-Afrika, waarvan de fijnzinnige instrumentaties en arabeske stembuigingen zijn eigen geknepen geluid mooi opvangen.

Bij het concert, met een uitgebreide band, werd deze stijl niet ingezet. Sting koos voor de nostalgische sfeer van kokette liedjes als An Englishman In New York, en liet zijn trompettist alle ruimte voor solo's.

Ter afwisseling was er een stukje country en de hits uit het Police-verleden. Nu hij dit overzicht uit zijn oeuvre speelde viel op dat Sting ongewone composities schrijft. Zijn bekendste nummers moeten het meestal niet hebben van de afwisseling tussen couplet en refrein, maar zijn opgebouwd rond een pakkende tekstregel. Every Little Thing She Does Is Magic bijvoorbeeld is in feite niet meer dan precies die zin. Dit soort liedjes moet met verve worden uitgevoerd anders zakken ze halverwege hopeloos in.

Daar slaagde de band voor het grootste deel van de avond in. Maar hoewel de achtergrondzangers met dansjes en capriolen hun best deden werd het geen vrolijk of opwindend concert. Sting was het middelpunt van het toneel, maar maakte die positie niet waar. Vastgeroest stond hij, in zwart turtleneck T-shirt en wijde zwarte broek, op zijn plaats, zo nu en dan turend op een lessenaar. Aan zijn schouders te zien heeft hij hard getraind de laatste jaren. Maar wat hij aan spieren heeft gewonnen, heeft hij aan charme verloren.

Concert: Sting. Gehoord: 16/3 Ahoy', Rotterdam. Herhaling: 17/3 Ahoy'.