`Maffia bedreigt wielersport'

NOC*NSF gaat voor tennisser Jan Siemerink een wildcard aanvragen voor de Olympische Spelen. Hij heeft voldaan aan de eis van de nationale sportkoepel met het bereiken van de halve finales bij het toernooi van Indianapolis, augustus vorig jaar. De internationaal vastgestelde eis haalde hij nog niet. (ANP)

De maffia heeft het wielrennen in zijn macht. Dat zegt de Italiaanse dopingjager Sandro Donati, chef van het Italiaanse antidopingprogramma. ,,In sommige gevallen heeft de georganiseerde criminaliteit het voor het zeggen'', zei Donati in een interview met de Franse krant L'Equipe. Hij vindt dat de wielerbonden zich te weinig met het dopingvraagstuk bemoeien. ,,Ik vraag me af of de wielerwereld zijn renners liefheeft of alleen op winst uit is. Het wielrennen kan alleen overleven als onafhankelijke gremia met de controle van doping worden belast.'' (SID)