Japanse weduwe eist `gestolen' aandelen terug

De privé-secretaris van de Japanse premier Keizo Obuchi moet aandelen ter waarde van twintig miljoen gulden teruggeven. Deze eis heeft de weduwe van een voormalige aanhanger van de premier vandaag bij de rechtbank in Tokio ingediend.

Premier Obuchi is al verschillende malen in het parlement aangevallen om het aandelenbezit van zijn privé-secretaris Furukawa. De man is al tientallen jaren in Obuchi's dienst en wordt diens ,,schatbewaarder'' genoemd. Volgens een Japans weekblad heeft Furukawa de aandelen `gestolen'. Furukawa heeft dit blad in februari aangeklaagd wegens smaad maar justitie heeft nog geen enkele stap ondernomen. Het weekblad zelf lacht om de aanklacht en bericht nog elke week in dezelfde bewoordingen – `diefstal' – over de zaak.

De kwestie draait om aandelen die tot 1988 op naam stonden van een aanhanger van Obuchi. Deze man is echter al in de jaren zeventig overleden. De grote vraag is dus hoe Furukawa de aandelen van een overledene in handen heeft kunnen krijgen. De oppositie wil dat hij in het parlement komt getuigen maar de regering weigert.

De oppositie legt de nadruk op een achterliggend, structureel probleem dat uit deze kwestie naar voren komt: de belangenverstrengeling tussen politiek en bedrijfsleven. Het ging aanvankelijk slechts om aandelen in een klein telecommunicatiebedrijf in Obuchi's kiesdistrict. Obuchi behoort tot de `telecommunicatiestam', zoals de term in het Japanse politieke jargon luidt, hetgeen betekent dat hij zijn invloed gebruikt ten bate van bedrijven in `zijn' sector. In ruil krijgen politici financiële steun. Het was dan ook ,,bemiddeling van Obuchi'' waardoor haar man destijds de aandelen in het telecommunicatiebedrijf kreeg, aldus de weduwe.

Obuchi's secretaris stelt dat destijds slechts de naam van de overleden man werd ,,geleend''. Het toeval wil echter dat het bedrijf kort daarna fuseerde en uiteindelijk in 1993 opging in het semi-staatsbedrijf NTT DoCoMo, Japans succesvolste mobiele telecommunicatiebedrijf. De aandelen zijn daardoor sterk in waarde gestegen.