Internationaal

LONDEN

De Europese beurzen begonnen vanmorgen zeer voortvarend na de reuzensprong van bijna 5 procent op Wall Street. In de loop van de ochtend ging de stoom er wat vanaf. In Londen waren het vooral British Telecom en Vodafone die flink stegen, na de koersverliezen die de telecomsector de laatste tijd had geleden. De FTSE-index was 0,4 procent hoger op 6579 punten.

FRANKFURT

De DAX-index trok zich vanmorgen, evenals gisteren, weinig aan van de renteverhoging met een kwart procentpunt die de ECB gisteren doorvoerde. Wall Street was belangrijker, en zorgde voor flinke koersstijgingen. BMW profiteerde van de verkoop van Rover, en steeg met 2 procent. De DAX-index was 2,8 procent hoger op 7793 punten.

PARIJS

France Telecom was een van de sterren in Parijs, met een koerssprong van bijna 7 procent. Ook chipmaker STMicroElectronics steeg fors met 9 procent. De CAC-index was 1,8 procent hoger op 6378 punten.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio heeft zich vandaag opgetrokken aan de forse koersstijgingen die Wall Street gisteren liet zien. Het Nikkei-gemiddelde steeg met 313 punten tot 19.566, waarmee de stijging uitkwam op 1,6 procent. De andere beurzen in Azië waren allemaal hoger. In Zuid-Korea stegen de koersen met gemiddeld 1,7 procent. Hongkong deed het aan het eind van de handel 4,4 procent beter en Australië sloot 0,7 procent hoger.

NEW YORK

De Amerikaanse effectenbeurs heeft gisteren met een stijging van 499 punten voor de belangrijkste graadmeter Dow Jones een puntenrecord gebroken. Beleggers hadden de smaak van de `oude' economie goed te pakken. De Dow Jones sloot op 10.630, een stijging van 4,9 procent.

De laatste keer dat de Amerikaanse graadmeter in één dag zo hard omhoog schoot was in september 1998. Toen was de plus 380 punten. Schermenbeurs Nasdaq, waar veel technologiefondsen aan genoteerd staan, krabbelde op. De index sloot met een winst van 135 punten (2,9 procent) op 4.717.

Vooral financiële waarden en chemie deden het goed. Zo steeg de Amerikaanse bank JP Morgan woensdag al met 6 procent, gisteren kwam daar nog eens zo'n 7 procent bij op ongeveer 125 dollar. Ook chemiereus Du Pont was weer gewild. Eergisteren steeg het aandeel al 6 procent en gisteren nog eens 5,7 procent op 53,50 dollar. De technologiesector liet eveneens een herstel zien. Barnesandnoble.com sloot op 9 dollar, een stijging van bijna 10 procent en eBay noteerde een koerssprong van 16 procent op 219,50 dollar.