ING houdt vol met bod CCF, Aetna

ING heeft de Franse bank CCF een ultimatum gesteld om alsnog op haar overnamebod van december in te gaan. ING geeft de Franse bank, die vorig jaar tegenstribbelde, tot eind mei om in te gaan op het bod.

Het concern houdt tevens vast aan zijn plan om delen van de Amerikaanse verzekeraar Aetna te kopen. Aetna ziet daar niets in, en wil het bedrijf opsplitsen in twee aparte ondernemingen. ,,Wij worden wel wat vriendelijk agressief', zei bestuursvoorzitter G. van der Lugt gisteren tijdens een toelichting op de winstgroei van 84 procent tot 2,7 miljard euro. De lijn met Aetna ,,is niet dood.''

De beurskoers van CCF steeg na zijn uitlatingen met ruim 11 procent tot 124 euro. ING bood (en biedt) 137,50 euro per aandeel, in totaal 10 miljard euro. ,,Wij denken dat zij een betere toekomst hebben, binnen ING, als middelgrote Europese bank. Maar wij willen niet langer gevangene zijn van de leiding van de bank. Gezien het verschil tussen de koers en het bod hopen we dat de aandeelhouder ook nog iets te vertellen heeft.''

ING beschikt al over een belang van 19 procent in CCF, de zesde bank van het land, en zij moet, volgens de Franse regelgeving, fiat van de Franse financiële autoriteiten krijgen om boven de 20 procent te komen. De Franse toezichthouders staan dat alleen toe als de CCF-directie het bod als vriendelijk bestempelt.

De koers van Aetna ging gisteravond op de Amerikaanse effectenbeurs met 2,525 dollar omhoog naar 53,525 dollar.

Financieel bestuurdslid C. Maas gaf aan dat ING een ,,oorlogskas'' voor deze vriendelijke overnames heeft van 7 miljard euro (ruim 15 miljard gulden), als hij uitgaat van conservatieve criteria bij de waardering van de financiële buffers van ING, die grotendeels in Nederlandse aandelen zijn belegd. In de oorlogskas zitten geen extra leningen die ING kan opnemen of extra aandelen die het concern kan uitgeven. ,,De kas is flexibel, het hangt ervan af hoe hard het oorlog is.''

Van der Lugt noemde een eventuele Franse overname ,,een mooie afronding van onze strategie. Met posities in de Benelux, Frankrijk en Duitsland zijn we vooralsnog uitgewinkeld.''

Andere landen wil ING via de elektronische bank ING Direct veroveren. ING Direct doet al zaken in Canada, Australië en Spanje, en start binnenkort in de Verenigde Staten en in Frankrijk. Deze bank, die spaar- en verzekeringsactiviteiten via telefoon en Internet aanbiedt, heeft nu 820.000 klanten en het concern denkt binnen drie jaar over 3 tot 4 miljoen direct-klanten te beschikken.

Bij de lopende biedingen op bedrijven in de ING-beleggingsportefeuille wilde Van der Lugt geen reactie geven op het bod van Boskalis op HBG, waarin het concern 5 procent van de aandelen bezit. Over Dordtsche Petroleum, een beleggingsmaatschappij met aandelen Koninklijke Olie, waarop ABN Amro en Dresdner Bank een bod hebben gedaan, is ING wel duidelijk. Op de recente aandeelhoudersvergadering stemde het concern tegen het voorstel om, na een deal met de fiscus, de olie-aandelen te verkopen. ,,De transactie gaat door wanneer 95 procent van de aandelen worden aangemeld. Wij beschikken over 5,2 procent'', legde Maas uit. ,,U mag raden wat wij doen.''

Van der Lugt gaat in juni met pensioen bij ING, en wordt, na een wachtperiode van een jaar, commissaris. Zijn opvolger is E. Kist. Verder wordt voormalig Bundesbank-president H. Tietmeyer commissaris.