`Ik wil nog één keer naar de Spelen'

De langste Nederlandse topvolleyballer aller tijden is op zijn oude dag teruggekeerd in Oranje. Martin van der Horst (34 jaar, 2.14 meter) was zelf verrast door de uitnodiging van de bondscoach.

Het is volleybalbondscoach Toon Gerbrands toch nog gelukt een oudgediende terug te halen in de nationale selectie. Na de weigering van Henk Jan Held en Olof van der Meulen reageerde Martin van der Horst wel positief op de uitnodiging voor Oranje. De 34-jarige middenman moet met zijn ervaring de ploeg helpen de Olympische Spelen te halen.

Van der Horst speelde in 1995 zijn laatste en 316de interland voor Nederland. Hij werd een jaar later niet meer geselecteerd door de toenmalige coach Joop Alberda. Daarom was Van der Horst er niet bij toen Nederland goud won in Atlanta. Hij is wel in het bezit van olympisch zilver uit '92. Momenteel speelt Van der Horst bij het Belgische Roeselare. Daarvoor kwam hij vijf jaar voor het Duitse Dachau uit en werd met die club twee keer landskampioen.

Waarom een rentree?

Van der Horst: ,,Omdat ik door Gerbrands ben gevraagd. Ik heb altijd duidelijk gemaakt dat zo lang ik nog een beetje op niveau speel, ik beschikbaar blijf voor de nationale ploeg. Toon belde me ook elk jaar keurig op. `Nou Martin, ik heb je niet nodig.' Hij koos voor de jeugd. Twee weken geleden belde hij weer. Daar is hij met zijn bekende mededeling, dacht ik nog. Maar hij vroeg of ik bij de selectie wilde komen. Dat was een verrassing. Daarom heb ik een paar dagen bedenktijd gevraagd. Uiteindelijk heb ik na overleg met mijn familie besloten het te doen. Ik wil nog wel een tweede Olympische Spelen meemaken.''

Waren de slechte resultaten van de afgelopen twee jaar geen aanleiding om te bedanken voor het aanbod?

,,Het is makkelijk om te zeggen dat het allemaal tegenvalt. Er zijn de laatste tijd veel ontwikkelingen in het volleybal geweest. Ik denk dat Nederland nog steeds tot de top behoort. Maar de top is breed. Ik heb van mijn clubgenoot Albert Cristina wel steeds meegekregen wat er bij de nationale ploeg gebeurde. Dat was niet altijd positief, maar het maakt mij niet uit. Ik vind het belangrijk dat we een reële kans maken om de Spelen te halen. Voor een speler als Van der Meulen ligt dat waarschijnlijk wat anders. Hij heeft in Atlanta goud gewonnen en voor hem kan het niet meer beter. Ik ben toen niet bij dat toernooi geweest. Ik zie dit als een nieuwe uitdaging.''

Heeft het in je besluit meegespeeld dat je in 1996 op een onbevredigende manier buiten de selectie viel?

,,Het speelt wel een beetje mee, denk ik. Het is raar gelopen. Ik speelde destijds in Duitsland bij Dachau. De competitie werd daar in mei '96 stilgelegd, omdat de Duitse nationale ploeg olympische kwalificatie moest spelen. Daarna werden pas de play-offs gespeeld. Zo miste ik het begin van het seizoen met Nederland. Met bondscoach Alberda heb ik toen afgesproken dat ik twee weken zou meetrainen en dat hij daarna zou beslissen of ik zou worden geselecteerd of Mike van de Goor. Maar na twee dagen zei hij al: `Sorry Martin, ik heb je niet nodig.' Ik heb dat zonder morren geaccepteerd. Nu zou ik daar anders mee zijn omgaan. Ik ben wat mondiger.''

Ben je de afgelopen jaren een andere speler geworden?

,,Ik ben beter geworden. Dat komt door mijn tijd in Duitsland. Ik had een goede trainer en werd aanvoerder. Dan moet je het voortouw nemen. Ik zag dat dat werd opgepikt, mensen keken tegen me op. En niet alleen omdat ik zo lang ben. Dat gaf zelfvertrouwen. Het is mijn spel ten goede gekomen.''

Zijn de nieuwe spelregels in jouw voordeel?

,,Wat betreft het Nederlandse team wel. Door de libero hoef ik niet in het achterveld te staan. Bij mijn club vind ik het vervelend om steeds maar een halve wedstrijd te spelen. Daar kan ik het niveau in het achterveld best aan. Dat ligt op het hoogste niveau anders. Als ik eerlijk ben, denk ik dat ik in het oude systeem niet zou zijn teruggevraagd bij Nederland. Aan het net kan ik mijn nut bewijzen door af en toe een balletje dood te leggen. Eén of twee van die blokpunten per set kunnen in het rally-pointsysteem doorslaggevend zijn.''