Helmut Kohl keert na maanden terug in de Bondsdag

Helmut Kohl heeft vandaag weer zijn taak opgevat als CDU-lid van de Bondsdag. De oud-kanselier had zich niet meer in de Rijksdag laten zien sinds hij in november bekende er als CDU-voorzitter illegale rekeningen op na te hebben gehouden. Bij de herdenking dat tien jaar geleden, op 18 maart 1990, in de DDR de eerste vrije parlementsverkiezingen werden gehouden wilde de `kanselier van de Duitse eenwording' niet ontbreken.

Na een ontbijt met enkele vertrouwelingen stapte Kohl met rappe schreden, hier en daar knikkend naar collega's, naar zijn blauwe bankje in de plenaire vergaderzaal.

De oud-kanselier moest wel opschuiven naar de derde rij. Vroeger zat hij prominenter naast oud-minister Theo Waigel (CSU); nu zit Kohl achter zijn Beierse vriend. De SPD-fractie had opgeroepen Kohl bij de eerste zitting te negeren. De parlementaire woordvoerder Wilhelm Schmidt zei woensdag nog in Berlijn, een demonstratieve `Nichtbeachtung' te verwachten van zijn partijgenoten.

De SPD pleit er al sinds het bekendworden van de zwart-geld-affaire bij de CDU voor dat Kohl zijn Bondsdagmandaat neerlegt. Kohl had in december toegegeven begin jaren negentig als partijvoorzitter voor ruim twee miljoen mark aan donaties te hebben ontvangen, die hij via geheime rekeningen had doorgesluisd naar lokale CDU-afdelingen. Kohl weigert echter de namen van de donateurs bekend te maken, waartoe hij volgens de partijwet verplicht is.

Nog enkele weken geleden eisten ook diverse CDU-afgevaardigden dat Kohl zijn Bondsdagmandaat zou neerleggen. Maar na de inzamelingsactie die de oud-kanselier zelf heeft gehouden om zijn partij te helpen, zijn deze geluiden verstomd.

De 6,3 miljoen mark die hij ophaalde is de boete die de partij moet betalen als gevolg van Kohls illegale handelwijze. Inmiddels is de CDU door Bondsdagpresident Thierse veroordeeld tot een boete van ruim 40 miljoen mark in verband met de zwarte rekeningen, die de CDU in Hessen er in Zwitserland op nahield.

Intussen is gisteren de parlementaire onderzoekscommissie begonnen met verhoren in de affaire-Kohl. Maar de belangrijkste getuigen van de CDU, zoals financieel expert Horst Weyrauch, Hans Terlinden, Manfred Kanther en Helmut Kohl, weigeren iets te zeggen omdat er een justitieel onderzoek loopt. Gisteren beriep de getuige Weyrauch zich op zijn zwijgrecht en zei alleen ,,grüss Gott'' tegen de leden van de commissie. Kohl wordt in juni gehoord.