HBG Duitsland blijft molensteen

Bouwconcern HBG is meer dan `een probleem in Duitsland', vindt topman Jan Veraart. De molensteen van een miljard in de `baggeroorlog'.

Het drama Duitsland is nog niet voorbij, moest bouwconcern HBG gisteren opbiechten bij de presentatie van een marginaal (met 6 miljoen gulden) gestegen winst van 138 miljoen. Duits verlies in 1999: een kwart miljard gulden, weer meer dan verwacht. Schade? Bijna 1 miljard gulden in drie jaar. Pas in 2002 levert HBG Duitsland een klein winstje op.

En dan blijft de claim van 370 miljoen mark van de Duitse overheid wegens een mislukt project in Bonn – het `Jahrhunderthochwasser' uit 1993 – nog buiten beschouwing. HBG bestrijdt die claim en is bovendien volledig verzekerd.

,,Wat HBG aan verbeteringen laat zien in Nederland, Engeland en in de bagger is indrukwekkend'', zegt analist A. Mulder van zakenbank Metzler. ,,Maar het lijkt alsof ze de Duitse problemen nog steeds niet onder controle hebben. Deze winst zal HBG niet veel helpen in de overnamestrijd tegen Boskalis. Of ook Boskalis moet terugschrikken door de omvang van de Duitse verliezen.''

HBG is Nederlands grootste bouwer 11 miljard gulden omzet, waarvan 730 miljoen gulden met zijn uitstekend renderende baggerdivisie. Om het baggerbedrijf te versterken heeft HBG twee jaar lang gepraat met concurrent Boskalis over een fusie of samenwerking. Die gesprekken zijn eerst uitgelekt en daarna uitgemond in een `vijandig' overnamebod van Boskalis (alleen bagger, omzet 1,9 miljard gulden) op HBG ter waarde van zo'n 1,2 miljard gulden.

HBG heeft zich verdedigd met de uitgifte van goedkope aandelen met stemrecht, zodat een bevriende stichting nu de helft van het kapitaal heeft. Aandeelhouder ING, die 5 procent bezit, liet gisteren weten dat zulke bescherming in zijn algemeen alleen tijd moet geven naar alternatieven te kijken. ,,Ik geloof niet dat de huidige beschermingsconstructies maatschappelijk nog houdbaar zijn'', zei ING-topman Van der Lugt. Door de verliezen in Duitsland was de beurskoers van HBG diep gezakt.

Het Duitse tekort bestaat uit drie delen: verlies van de lokale bouwbedrijven en de kosten van onrendabel vastgoed, zoals leegstaande kantoren, die ten laste gaan van de winst. Verder zijn er afboekingen van goodwill op de Duitse projectontwikkeling, dat in mindering is gebracht op het eigen vermogen.

Hoeveel geduld houden de aandeelhouders? Analist Mulder: ,,Als ze ingaan op het bod van Boskalis en er gestemd moet worden, zit er voor HBG weinig anders op dan zich over te geven.'' Daar zal ook het kort geding dat HBG heeft aangespannen niet tegen helpen, verwacht Mulder. Als Boskalis zich volgens de rechter aan een niet-aanvalsverdrag moet houden, kan Boskalis de uitvoering van zijn bod eenvoudig opschuiven tot december dit jaar.

Om zijn aandeelhouders te paaien, beloofde HBG gisteren méér dan ooit tevoren. Drie jaar met 30 procent meer winst per jaar. Van 138 miljoen gulden in 1999 tot 310 miljoen gulden in 2002. Deze wederopstanding blijkt vrijwel geheel toe te schrijven aan Duitsland. Sterker nog: als HBG dit jaar in alle sectoren even goed zou presteren als afgelopen jaar en er alleen in Duitsland verbetering optreedt, moet HBG zijn nettowinst al dit jaar kunnen verdubbelen.

Maar HBG houdt wat slagen om de arm. Zo rekent topman Jan Veraart met een kleine terugval in de baggerinkomsten en lagere resultaten in Nederland en Engeland dan in 1999. ,,We zijn behoudend'', erkende topman Veraart.