Explosie World Online blijft uit

De verwachte koersexplosie bij de beursgang van World Online, de grootste beursgang uit de Nederlandse geschiedenis, is vanmiddag uitgebleven. De eerste notering van het aandeel, dat voor 43 euro werd uitgegeven, bedroeg 50,20 euro, een winst van ruim 16 procent. Maar na de opening zakte het aandeel snel weg.

In het eerste uur na de introductie van World Online was de koersvorming zeer rustig, met een piek van 51 euro en een laagste koers van 44,70 euro. De omzetten waren echter enorm. In de eerste vier minuten werden al 7,5 miljoen aandelen verhandeld, en na een half uur waren er 19 miljoen aandelen van eigenaar gewisseld. Dat is ruim een kwart van alle uitgegeven aandelen.

Tegen de koers van 44,70 euro die World Online om half twee noteerde, bedroeg de beurswaarde van het gehele bedrijf 12,9 miljard euro (28,7 miljard gulden). World Online haalt met de beursgang 2,9 miljard euro aan kapitaal op. Beurspresident George Möller sprak vanochtend de hoop uit dat World Online een voorbeeld is voor andere Internet-fondsen. ,,Wij zijn trots om dit symbool van de Nieuwe economie in huis te halen.'' Nina Brink greep de gelegenheid aan om alle betrokkenen bij World Online te bedanken. De opbrengst, zo herhaalde ze direct na de introductie, wordt besteed aan acquisities en investeringen in het netwerk.

Het bedrijf meldde vanmorgen meteen zijn eerste overname als beursgenoteerde onderneming. In Zweden wordt het telecombedrijf Telitel overgenomen. Het overnamebedrag werd niet bekendgemaakt.

Vanmorgen werd bekend dat er 21-maal zoveel vraag was naar aandelen als er kon worden toegewezen aan particulieren en institutionele beleggers.

Institutionele beleggers krijgen 80 procent van de aandelen toegewezen, particulieren 20 procent. 150.000 mensen hebben ingeschreven op aandelen, waarvan eenderde abonnees van World Online. Deze abonnees krijgen volgens het bankensyndicaat gemiddeld 17,5 procent van de hoeveelheid aandelen in handen die ze hadden willen kopen.

Klanten van ING Bank en de Postbank hebben in het geheel geen aandelen toegewezen gekregen, zo bevestigde de Postbank vanmorgen. Alleen cliënten van ABN Amro en Rabobank, die deel uitmaken van het bankensyndicaat dat World Online naar de beurs brengt, hebben wel aandelen gehad.

Vorige week werd er op de grijze markt nog meer dan 120 euro voor aandelen World Online betaald. Hoewel de koersexplosie vanochtend uitbleef, toonde zowel Brink als Möller zich tevreden met het prijsverloop. Over de verwachtingen durfden beiden zich echter niet uit te laten. ,,Daarvoor is het nog te vroeg'', aldus Brink.

REPORTAGEpagina 13