Eurologie

Economie en psychologie zijn onontwarbaar, en dat geldt ook voor de Europese Centrale Bank. Twee weken geleden waarschuwde ECB-president Duisenberg op de personferentie na afloop van de vergadering van de Bank duidelijker dan ooit voor inflatiedruk. Maar de rente werd niet verhoogd. Gisteren wél. Wat wisten de centrale bankiers dat ze twee weken geleden niet wisten? Veel nieuwe cijfers en gegevens zijn er niet.

Duisenberg en de zijnen hebben echter met andere factoren rekening te houden. Hun vorige rentestap kwam nét na die van de Amerikanen. Volgende week zal de Amerikaanse rente naar verwachting weer omhoog gaan, en de ECB is dat nu vóór. De euro was twee weken geleden zwak, en een rentestap zou toen de indruk hebben gewekt dat de ECB gevangene is van haar eigen munt. Ook al een reden om het stapje toen even uit te stellen.

Het belangrijkste echter: de ECB vergadert elke twee weken, en om de vergadering is de pers welkom om Duisenberg te bevragen. Tot nu toe nam de ECB altijd een stap als er een persconferentie was na afloop. Intern was al te beluisteren dat een bijbehorend verwachtingspatroon moest worden tegengegaan. Gisteren dus, want toen was er geen persbijeenkomst. En zo is de Kremlinwatchers weer een van hun schaarse navigatiepunten ontnomen.

Maarten Schinkel

    • Maarten Schinkel