ECB verhoogt rente met kwart pct

De geldmarktrente in de eurozone gaat omhoog. Dat bleek gisteren na de tweeweekse vergadering van de Europese Centrale Bank in Frankfurt. Het belangrijkste rentetarief, de basis-herfinancieringsrente, gaat van 3,25 procent naar 3,5 procent.

Op de financiële markten was de laatste dagen steeds meer rekening gehouden met de stap. Op de aandelenbeurzen werd gisteren en vanmorgen dan ook niet gereageerd. Op de obligatiemarkt werd het nieuws overwegend positief ontvangen. De tienjaarsrente daalde met circa 7 basispunten (honderdsten van procenten), tot 5,42 procent voor de effectieve rente op de tienjaars Nederlandse staatsobligatie vanmorgen in Amsterdam.

De euro kon niet van de stap profiteren. De munt veerde aanvankelijk wat op, tot boven de 0,97 dollar per euro, maar was vanmorgen al weer terug onder deze grens.

De renteverhoging is de tweede in nog geen twee maanden. Op 3 februari gingen de tarieven ook met 0,25 procentpunt omhoog. Sinds november vorig jaar is de rente nu in totaal met 1 procentpunt opgeschroefd.

De ECB wees gisteren in een persbericht op de opwaartse druk op de inflatie door de sterke stijging van de olieprijzen en de daling van de koers van de euro tegenover de dollar. Die opwaartse prijsdruk vindt juist plaats op het moment dat er een krachtige opleving van de euro-economie plaatsvindt.

,,In de context van een krachtige economische opleving is er een risico dat deze ontwikkelingen duurzame effecten hebben op de inflatie'', aldus de ECB.

Volgende week vergadert de Amerikaanse centrale bank over het rentebeleid. De algemene verwachting onder analisten is dat de Federal Reserve dan de rente op zal schroeven met een kwart procentpunt tot 6 procent. De algemene verwachting is dat de Amerikaanse rente verder zal stijgen in de loop van dit jaar, tot 6,5 procent. Voor de Europese rente wordt een verdere stijging tot boven de 4 procent verwacht.

Volgens de ECB zijn de economische vooruitzichten voor Europa ,,beter dan op enig tijdstip in de afgelopen tien jaren''.