Earthquake

Niet de acteurs maar de special effects zijn de echte sterren in de rampenfilms die in de jaren zeventig in grote getale werden vervaardigd. Of het nu ging om een brandend flatgebouw (Towering Inferno), een zinkende oceaanstomer (The Poseidon Adventure) of een door sneeuwstormen belaagd vliegveld (de Airport-serie), de plot was onveranderlijk ondergeschikt aan het visuele spektakel.

Ook Earthquake uit 1974 ontkomt niet aan dit euvel. Ondanks de inzet van Mario Puzo (The Godfather) als scenarist en een waslijst steracteurs-op-hun-retour blijft de film steken op B-film niveau. Wat erger is, de special effects weten de tekortkomingen op acteergebied niet te compenseren. Knullig geschud met de camera verbeeldt het beven van de aarde en instortende gebouwen zien eruit alsof ze met piepschuim, karton en pritstift zijn gemaakt. Wat waarschijnlijk zo is.

En dan duurt het ook nog eens tot de helft van de bijna twee uur durende film voordat de ramp op gang komt. Tot die tijd zien we hoe slecht het huwelijk is tussen de verlepte Ava Gardner en architect Charlton Heston. Heston zoekt vervolgens zijn heil bij Geneviève Bujold maar wordt desondanks door schoonvader Lorne Greene tot directeur van het familiebedrijf benoemd. Ondertussen is blaxploitation-held Richard Roundtree bezig met een carrière als motorduivel, wordt politieagent George Kennedy geschorst wegens het neerslaan van een collega, en pakt Marjoe Gortner boodschappen in bij de lokale supermarkt.

Het dagelijkse leven gaat dus zijn gangetje terwijl de spanning onder de grond van Los Angeles zich opbouwt. En jawel, na wat inleidend gerommel, krijgen we dan eindelijk de langverwachte explosies, instortende gebouwen, branden en botsingen te zien. De acteurs mogen dan nog een uurtje door een zwartgeblakerd decor rennen op zoek naar overlevenden, maar ook daar worden hun personages niet minder plat van. De grappige cameo van Walter Mat

thau als dronkaard met flamboyante hoed is wat dat betreft het enige lichtpuntje. Maar het feit dat hij ervoor koos niet met zijn echte naam op de titelrol te verschijnen zegt voldoende over de kwaliteit van de film.

Earthquake (Mark Robson, VS, 1974), Net5, 20.30-22.45u.

    • Edo Dijksterhuis