Dow Jones door dak met 499 punten

Aandelenkoersen op Wall Street gingen gisteren door het dak. Het Dow Jones industrieel gemiddelde boekte zijn grootste puntenstijging ooit en eindigde 499 punten (4,9 procent) hoger op 10.630.

In twee dagen heeft de Dow Jones er nu 819 punten bijgekregen. De Nasdaq eindigde ook fors hoger, namelijk 134 punten ofwel 2,9 procent. De stijging betekende een herstel na een drie dagen durend bloedbad waarin de Nasdaq 9,9 procent van zijn waarde verloor. Sinds vrijdag heeft de Nasdaq nog steeds 331 punten, ofwel 6,6 procent, verloren.

Het is al de derde keer dit jaar dat de Nasdaq om en nabij de tien procent verliest en vervolgens weer aan een snelle klim begint. Ook het verloop van het industrieel gemiddelde van Dow Jones sinds het begin van dit jaar vertoont grafisch gezien een zaagtandpatroon. Waarnemers krabden zich achter het oor over de reden van de koersexplosie van gisteren, die aan de New York Stock Exchange (NYSE) gepaard ging met een record handelsvolume van bijna 1,5 miljard aandelen. Er waren gunstige inflatiecijfers en dat bracht economen ertoe te voorspellen dat de rente volgende week met een kwartprocent en niet met een half procent wordt verhoogd. Niemand kon echter andere goede argumenten aanwijzen. Gekscherend werd er dan ook gesproken van `paniekaankopen' door beleggers.

Aan de NYSE bleken vooral de banken het goed te doen. American Express, J.P. Morgan en Chase waren de grote winnaars, maar ook andere financiële fondsen boekten winst. Daarnaast stegen de farmaceutische fondsen zoals Merck en Bristol Myers Squibb. Verder boekten General Electric en 3M winst. Opvallend genoeg daalde Microsoft en Hewlett-Packard wist er met moeite een winstje uit te persen. Zij zijn nog niet zo lang geleden opgenomen in de Dow-Jonesindex en werden binnengehaald om de Dow mee te laten profiteren van de `boom' in technologiefondsen. Microsoft is niet eens genoteerd aan de NYSE maar aan de Nasdaq. Het waren eergisteren en gisteren echter vooral de `oude' fondsen die winst boekten. De vorige recordstijging van het Dow Jones industrieel gemiddelde dateert van 8 september 1998, toen de Dow er 380 punten bij kreeg en op 8.020 eindigde. De index was gisteren nog zevenhonderd punten verwijderd van zijn record, gevestigd in januari.