Demonstranten eisen aandacht Waterforum

Kroonprins Willem-Alexander moest vanmorgen het Wereld Waterforum schorsen wegens een lawaaiige demonstratie.

De opening van het Tweede Wereld Waterforum in Den Haag is vanmorgen onder turbulente omstandigheden verlopen door toedoen van enkele betogers tegen de aanleg van een Spaanse stuwdam.

Terwijl de Egyptische minister Mahmoud Abu-Zeid, die tevens voorzitter is van de Wereld Waterraad, bezig was met zijn openingstoespraak, lieten de demonstranten zich luid schreeuwend van een balkon naar beneden zakken. Vervolgens bestormden ze, sommigen geheel naakt, het podium.

Prins Willem-Alexander, die het forum voorzit, betrad daarop eveneens het podium om de betogers tot kalmte te manen in het belang van het forum. Toen dezen daaraan geen gehoor gaven schorste hij voor enige tijd de vergadering. De politie verwijderde daarop de betogers uit de zaal. De betogers zijn gekant tegen de Itoiz-dam in Spaans Baskenland en stellen voorts dat het bedrijfsleven een te grote invloed op het forum heeft.

Het Wereld Waterforum, waaraan zo'n 3.500 mensen uit de hele wereld deelnemen, heeft ten doel het bewustzijn van problemen in de (drink)watervoorziening te verhogen. Het evenement zal volgende week dinsdag en woensdag worden afgesloten met een ministeriële conferentie. De organisatoren hopen dat de ministers het over concrete stappen eens kunnen worden.

Op het forum zal onder meer een `Vision' worden gepresenteerd van een internationale commissie voor water-aangelegenheden, waaraan ook Willem-Alexander heeft meegewerkt. De commissie bepleit de jaarlijkse uitgaven in de wereld voor watervoorzieningen, die thans zo'n 70 tot 80 miljard dollar belopen, ten minste te verdubbelen. Ook moet er veel economischer met water worden omgegaan, waarbij het bedrijfsleven een hoofdrol zou kunnen spelen.

Aan het evenement in Den Haag is voorts een World Water Fair verbonden, waar talrijke bedrijven en organisaties uit binnen- en buitenland oplossingen demonstreren voor zeer uiteenlopende waterproblemen. De Fair in het Haagse Congresgebouw werd gisteren door minister Jorritsma (Economische Zaken) geopend.

Ook staatssecretaris De Vries (Verkeer en Waterstaat) gaf vanmorgen acte de présence op het forum. In een rede ging ze uitgebreid in op de toestand van de Rijn, die de afgelopen tientallen jaren dankzij de gezamenlijke inspanningen van de overheden, het bedrijfsleven en anderen zeer is verbeterd. De kwaliteit van het water is zozeer vooruitgegaan dat de zalm, die sinds 1959 was uitgestorven in de rivier, inmiddels weer met veel succes is uitgezet.

Niettemin zag De Vries ook reden tot zorg. Zo wees ze erop dat zo'n 70 procent van de vervuiling die thans nog in de Rijn wordt aangetroffen een onverklaarbare herkomst heeft. Het gaat om stoffen die deskundigen niet goed kunnen thuisbrengen. Deze onzekerheid vervult vooral drinkwaterbedrijven met zorg en De Vries zei deze zorg te delen.

Ze verkondigde dat ze in een nieuwe Rijn-visie, die ook wordt gedeeld door de overige Rijn-staten, prioriteit wil geven aan pogingen om het Rijnwater zo schoon te maken dat er al binnen één generatie via veel eenvoudiger, natuurlijker manieren drinkwater uit kan worden gewonnen dan thans nog het geval is.