Damrak in ban van aandeel World Online

De koersen op het Damrak veerden vanmorgen fors op, na een recordstijging op Wall Street van 5 procent gisteren. Maar gaandeweg de ochtend raakte de vaart er een beetje uit.

Alle ogen waren gericht op de beursgang van World Online, die niet alleen een majeure gebeurtenis was, maar ook invloed kon hebben op de beurshandel zelf. De AEX had zich het recht voorbehouden de handel in alle fondsen volledig te onderbreken als World Online het computersysteem te zeer zou belasten. De AEX-index was aanvankelijk ruim 2,5 procent hoger, maar zakte tegen het middaguur wat weg, op een winst van 13,62 punten tot een stand van 677,01 punten.

Beleggers keken niet alleen uit naar World Online, maar ook naar de belangrijke inflatiegegevens van de VS over de maand februari. Die moeten een aanwijzing geven over een mogelijke rentestap door de Federal Reserve volgende week – hoewel de meeste analisten er al vanuitgaan dat die er zal komen. Ook van belang voor Europa, en voor World Online, was hoe om half vier de Nasdaq zou openen na het herstel gisteren van de koersval op de twee voorgaande dagen.

De koers van het aandeel Endemol schoot omhoog tot 149,75 na een bod van het Spaanse Telefonica van 158 euro per aandeel. Onder de hoofdfondsen in Amsterdam stond VNU hoog op het lijstje van grootste stijgers. De uitgever dikte bijna 8 procent aan op 72,05 euro. Aanleiding vormde het gerucht dat het Italiaanse bedrijf Seat, eigenaar van de gele gidsen daar, een bod op VNU zou willen uitbrengen, vooral gezien de soortgelijke activiteiten van de VNU-divisie World Directories. Branchegenoot Wolters Kluwers profiteerde mee. Het aandeel werd ruim 5 procent duurder. Elsevier profiteerde niet en ging maar mondjesmaat omhoog met een stijging van 0,21 procent tot 9,52 euro.

Kabelmaatschappij UPC stoomde door naar een notering boven de grens van 200 euro. Het nog steeds verlieslijdende bedrijf stond eerder op de morgen op 208 euro, maar moest een deel van die koerswinst weer loslaten. Aan het eind van de morgen noteerde United Pan-Europe Communications 202 euro, nog steeds ruim 3 procent boven de slotstand van gisteren.

Andere vertegenwoordigers van de `nieuwe economie' op het Damrak veerden ook op, waaronder Versatel (plus 7 procent), KPNQwest (plus 4,5 procent) en ASML (plus 4,5 procent). Daarentegen verloor Getronics (minus 3 procent). Op de markt voor jonge hightechbedrijfjes stegen Sophean (plus 14 procent) en Tie (plus 4 procent).

De cijfers die Koninklijke Volker Wessels Stevin naar buiten bracht vielen goed bij beleggers. Het bouwbedrijf klom 3 procent op 16,95 euro. Fugro veerde amper 1 procent op na het bericht dat het ingenieurs- en adviesbureau een herstel in de olie- en gassector voorziet. Daarentegen moest Vendex een verlies van 6 procent incasseren op 19,10 euro.