Dagelijks leven als monument

Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur wil met foto's van het dagelijks leven het FotoMonument 2000 creëren. De Nederlandse bevolking wordt opgeroepen van september tot en met december plaatjes van dagelijkse taferelen te schieten en deze bij de organisatie in te leveren.

,,Wie bewust de camera hanteert, zal intenser kijken naar zijn omgeving''aldus het Nederlandse Centrum voor Volkscultuur dat het project organiseert. Het FotoMonument volgt op Brieven aan de Toekomst, die het centrum samen met enkele ander organisties in 1998 opzette. De bevolking werd toen opgeroepen de dagelijkse beslommeringen van 15 mei van dat jaar op schrift te stellen en op te sturen.

Uit de ruim 50.000 brieven die binnenkwamen, werd een bloemlezing samengesteld voor het verre nageslacht. Dit geschreven archief moet een vervolg krijgen in een verzameling foto's van bijvoorbeeld kinderfeestjes, huwelijken en vakanties. Deze zullen worden tentoongesteld, gearchiveerd en later verwerkt in een boek. Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur organiseert het monument samen met de stichting Beeldende Amateurkunst en Responsable Communicatie. (ANP)