Carnaval vier je op school

Echte carnavalvierders zijn de Kinderpagina-lezers niet. We kregen een stuk of tien brieven op onze vraag: hoe vier jij carnaval? Bijna de helft deed niet mee aan het feest, `maar het lijkt me wel leuk,'schreef Elsie (11) uit Amsterdam.

Nandi Grijs (6) uit Rotterdam had een goede oplossing: op school en bij haar thuis doen ze niet aan carnaval, maar ze heeft zichzelf toch verkleed. Zo werd het toch nog een beetje carnaval. Op de foto zie je haar verkleed als koto missie: ze is aangekleed zoals Creoolse vrouwen in Suriname dat doen.

Jonne Westermann (9) uit Puth vierde drie dagen carnaval. Ze liep mee als Smily (het glimlach-figuurtje) in de kinderoptocht en de volgende dag liep ze met haar hartsvriendin Yvonne, die een babypakje aanhad. Yvonne mocht blijven slapen. Er waren ook een jeugdprins en jeugdprinses carnaval in Puth. Maar jammer genoeg had de jonge prins carnaval op zondag geen snoepjes meer bij zich. Gelukkig had de volwassen Prins Carnaval nog wel wat uit te delen. Jeroen Janssen (2, bijna 3) uit Haarlem vierde dit jaar geen carnaval, hoewel zijn ouders uit Maastricht komen. Reden: hij kreeg net tijdens carnaval een broertje, Roeland. Veel kinderen hebben op school carnaval gevierd, zoals Marthe Goudsmit (8) uit Maastricht, die schreef: ,,Het leukste van de carnaval vond ik op school, want daar kon ik als balletdanseres gaan.'' Broer Ben (7) vond Prins Carnaval zien het leukst, en zus Eva Goudsmit (ook 7) vond de kinderoptocht het leukst. Gideon Jessayan in Amsterdam zag er angstaanjagend uit: hij had zich voor het feest op de Geert Groote School verkleed als de Griekse oppergod Zeus in de vorm van een adelaar. ,,En in de klas konden we spijkerpoepen. Na schooltijd veegden de ouders alle confetti op,'' schrijft hij. Niet alleen in het zuiden van het land, ook in het oosten vieren ze carnaval, schrijft Aleid Bisterbosch (10) uit Silvolde. Ze liep zelf mee in de optocht (verkleed als oma). ,,Een nadeel daarvan is dan dat je zelf de optocht niet kunt zien.'' De laatste carnavalsavond wordt Bacchus verbrand. ,,Dat is een pop die het symbool van de god van de drank die wordt dus verbrand en daarmee is het afgelopen.'' Alle inzenders bedankt; de boekenbon die is verloot gaat naar Jonne Westermann.

    • Paul Steenhuis