Bundeling kranten kost tientallen banen

De krachtenbundeling van de dagbladuitgevers Damiate en De Gooi- en Eemlander gaat twintig tot dertig journalisten hun baan kosten. Dat melden bronnen binnen de beide krantenconcerns. Gedwongen ontslagen zijn niet aan de orde. Maandag kondigden beide uitgevers aan te worden samengevoegd tot één bedrijf.

De ingrepen moeten per jaar 4 miljoen gulden aan besparingen opleveren. Daarvan wil de directie 2,5 miljoen halen uit de redactie, vertelt J. van der Meulen, voorzitter van de redactieraad van het Haarlems Dagblad. Volgens hem is ,,80 procent van de redactiekosten personeelskosten''. Ondersteunende diensten als systeembeheer en advertentieverkoop moeten straks 1,5 miljoen minder kosten. De Damiate-kranten en De Gooi- en Eemlander vallen onder de Hollandse Dagbladcombinatie, een dochteronderneming van De Telegraaf. (ANP)