World Online 1

Met veel gevoel voor publiciteit wordt de gang naar de beurs van het bedrijf World Online begeleid. In de krant is te lezen hoe en waarom bij de introductie voor de gemiddelde particuliere belegger nauwelijks kans op het bemachtigen van stukken bestaat. Van het totale aandelenkapitaal, nu in handen van enkele grootaandeelhouders, waaronder de familie Sandoz, de heer Wessels, de NS, en niet op de laatste plaats mevrouw Brink, wordt het grootste deel in het geheel niet geplaatst. Dit blijft in handen van voornoemde beleggers. Dure paginagrote advertenties, gericht op het publiek, dienen niet het belang van de vermeende particuliere belegger. Deze krijgt toch niets toegewezen. Snel rijk, worden vooral de bevoorrechte institutionele beleggers, de bij het bedrijf ingewijden (personeel, e.d.), en vooral de huidige aandeelhouders. Wordt het aanstaande miljardairschap van ene Nina Brink al niet breed uitgemeten in alle persberichten?

De journalisten kunnen klaarblijkelijk niet uitleggen waarom het werkelijk gaat in dit voorbeeld van Nieuwe Economie. Ze zijn geheel verblind door de magie van Het Snelle Geld. Ik ben zelf belegger, op kleine schaal, maar het stuit mij tegen de borst mee te doen aan dit circus.

    • C.J. Verbond