Vijfhonderd criminelen op een lijst

Het openbaar ministerie en de politie in Den Haag heben een top-500 opgesteld van ernstig recidiverende criminelen, de zogenoemde `veelplegers'.

Deze volgens de politie ,,relatief kleine groep'' die verantwoordelijk is voor een groot gedeelte van de criminaliteit in Den Haag willen justitie en politie met ingang van april met voorrang aanpakken. Er zullen cellen worden vrijgehouden zodat de harde kern direct in hechtenis kan worden genomen. Het streven is ze vervolgens binnen tien dagen voor de politierechter te brengen. Tegen alle personen op de lijst zal de officier van justitie voortaan een onvoorwaardelijke gevangenisstraf eisen, die onmiddelijk na het vonnis moet worden uitgezeten. Als begeleiding door de reclassering geen effect meer lijkt te hebben ,,dan resteert nog de verdachte zo lang mogelijk van de straat te houden door een lange gevangenisstraf'', aldus het OM. De lijst bestaat uit personen die sinds 1997 tien keer of vaker zijn aangehouden wegens inbraak in of diefstal van auto's of woninginbraak. Daarnaast zijn recidivisten op de lijst gezet die drugsdelicten pleegden of de wapenwet overtraden. Ook hardnekkige straatrovers en geweldsplegers staan in de top-500.