UDERZO

De tekenaar Alberto Aleandro Uderzo wordt geboren op 25 april 1927, als zoon van Italiaanse immigranten in het plaatsje Fismes (Marne). Net als Goscinny is hij een autodidact, die zich door stages bij het blad Junior en een animatiestudio verder in het vak bekwaamt. In 1946 publiceert hij zijn eerste stripverhalen. Voor het stripblad O.K. (1946-1949) maakt hij de pseudo-historische strips Arys Buck, Prince Rollin en Belloy l'Invulnérable, die hem onder de aandacht brengen van de jonge Belgische stripmakers Jean-Michel Charlier en Victor Hubinon (de latere scheppers van Buck Danny en Roodbaard). Zij zijn verbonden aan het agentschap International Press.

Op het Parijse bureau van dit persagentschap ontmoet Uderzo de net uit New York teruggekeerde Goscinny, met wie hij in de jaren vijftig onder meer de strips Poussin & Poussif en Hoempa Pa maakt en vanaf 1959 Astérix. Tot 1967 tekent Uderzo voor Pilote ook de realistische vliegtuigstrip Tanguy en Laverdure, naar scenario's van Charlier. Daarna zal hij zich alleen nog bezighouden met het tekenen van Asterix en het begeleiden van de bioscoopversies van albums als Asterix en Cleopatra en De twaalf werken van Asterix.

Als Goscinny na 24 episodes van Asterix in 1977 sterft, zet Uderzo de serie in zijn eentje voort. Daartoe richt hij op de twintigste verjaardag van Asterix (oktober 1979) Les Éditions Albert-René op, waarbij een jaar later De broedertwist verschijnt. Vijf andere albums, van wisselende kwaliteit, volgen. De nieuwe uitgeverij is ook betrokken bij de totstandkoming van het pretpark Parc Astérix, boven Parijs (geopend in 1989), en – op afstand – bij de verfilming van Asterix en de Britten (1986) en De grote oversteek (1995).

In 1999 krijgt Uderzo de Prix du millénaire op het stripfestival van Angoulème; de Asterix-albums zijn op dat moment vertaald in meer dan vijftig talen en dialecten (waaronder het Limburgs en het Kölsch) en verschijnen in veertig landen. Het 31ste avontuur van Asterix is gepland voor eind 2001.